időjárás 1°C Stefánia 2022. november 28.
logo

Fokozódik a migrációs nyomás Rómán

Magyar Nemzet
Forrás: MTI
2022.10.05. 19:01 2022.10.05. 19:09
Fokozódik a migrációs nyomás Rómán

Az elmúlt 24 óra alatt érkező újabb csoportokkal 72 ezer fölé nőtt az év eleje óta az olasz partokhoz érkező migránsok száma a belügyminisztérium szerdai adatai szerint.

Tegnap óta Lampedusa szigetén nyolcvanan kötöttek ki két külön hajóval. Az egyiken gazdasági bevándorlónak számító tunéziaiak utaztak, a másik csoportban Gambiából, Szenegálból, Szudánból, Egyiptomból, valamint Bangladesből származó emberek. A dél-olaszországi sziget táborában jelenleg 370-en tartózkodnak, ami az egyik legkevesebb az idén.

Több mint százan érkeztek Reggio Calabria partjaihoz is, ők Törökország irányából keltek át a Földközi-tengeren. A tartományba az év eleje óta több mint kilencezer bevándorló érkezett.

A belügyi tárca honlapján feltüntetett adatok szerint az idén már több mint 72 ezren érkeztek Olaszországba.

A tavalyi év ugyanezen időszakában valamivel kevesebb mint 48 ezer volt a számuk, 2020-ban több mint 24 ezer.

A trieszti pénzügyőrség közlése szerint a régióban 141 olyan bevándorlót azonosítottak, aki jogtalanul részesült a 2019-ben bevezetett alapjövedelemben, ellenük hivatalos eljárás indult.

Ezek a bevándorlók táborokban élnek állami támogatásból, de adathamisítással fejenként négyszáz és nyolcszáz euró közötti összeget vettek fel kilenc hónapon át.

A szeptember 25-i olasz parlamenti választást követően Giorgia Meloni, a jobboldali koalíció miniszterelnök-jelöltje még nem közölte leendő kormánya névsorát, amely az új parlament október 13-i megalakulása után kerülhet nyilvánosságra. A belügyminiszteri poszt várományosa Matteo Salvini, a Liga vezetője, aki 2018 és 2019 között már vezette a tárcát. A Liga vezetősége keddi ülésén több minisztérium megszerzését szorgalmazta a kormányalakítási tárgyalásokon.

A Liga vezetőségi tagja, Giancarlo Giorgetti a belügyminiszteri poszt természetes várományosának nevezte Salvinit. Sajtóértesülések esélyesnek tartják Matteo Piantedosit, aki jelenleg Róma prefektusa, korábban pedig Salvini kabinetfőnöke volt. Utóbbi esetben Matteo Salvini és a Liga más jelentős tárcát kaphatna az alakuló új olasz kormányban.

 

Borítókép: Illegális bevándorlók egy bárkán a Földközi-tengeren, az olaszországi Lampedusa-sziget partjai előtt 2021.augusztus 28-án (Forrás: MTI/EPA/ANSA/Concetta Rizzo)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.