időjárás -1°C Aranka 2023. február 8.
logo

Kegyeletsértés miatt utasították ki a CNN riportereit Thaiföldről

Dócza Edith Krisztina
2022.10.10. 17:27
Kegyeletsértés miatt utasították ki a CNN riportereit Thaiföldről

Kiutasították a thaiföldi hatóságok a CNN amerikai televíziós hírcsatorna két munkatársát, miután a múlt heti óvodai tömeggyilkosság helyszínén forgattak. A rendőrség mindkettőjüket letartóztatta, a belügyminisztérium pedig visszavonta turistavízumukat, amellyel egyébként nem is dolgozhattak volna az országban. Ráadásul a helyiek is felháborodtak a két riporter viselkedésén, mondván, megsértették az újságírói etikát.

Vajon akkor így viselkedtek volna, ha a súlyos bűncselekmény helyszíne az Egyesült Államok lett volna? 

– tette fel a kérdést két thaiföldi újságírói szövetség közleményükben.

A CNN válaszában azt állította, a 47 éves ausztrál Anna Coren és a 34 éves brit Daniel Hodge három tisztviselő engedélyével lépett be az óvodába, ahol körülbelül 15 percig tartózkodtak. A The Nation angol nyelvű helyi napilap értesülései szerint az engedélyt a falu egészségügyi önkéntesei adták meg, akiknek erre nem volt felhatalmazásuk. Miután a két riporter végzett a forgatással, a kerítésen átmászva hagyták el az akkor már lezárt intézményt, erről a közösségi oldalakra fotók is felkerültek.

A thaiföldi szervezetek úgy vélik, a két riporter nem járt el szakszerűen, ugyanis tudniuk kellett volna, hogy ilyen súlyos bűncselekmény helyszínéről nem illik tudósítani – ezt a helyi újságírók mellett az áldozatok hozzátartozói is sérelmezték.

A felháborodást még inkább fokozta, hogy a CNN felvételei nyilvánosságra kerültek: ezeken látható volt többek az óvoda egyik szobájának vérfoltokkal teli padlója és az életüket vesztett gyermekek személyes tárgyai is.

Meggyilkolt gyermeke cumisüvegét és takaróját szorongatja egy gyászoló anya Fotó: EPA/MTI/Narong Szangnak

Noha Coren és Hodge bocsánatot kértek amiért kegyeletsértő viselkedésükkel felháborodást keltettek, a két riporter az országot helyi idő szerint hétfő délután elhagyta.

Nagyon sajnáljuk, ha még több fájdalmat okoztunk, nem ez volt a szándékunk

– fogalmazott Coren a Twitteren közzétett videóban.

A rendőrségi vádakat ejtették, csupán pénzbírságot kellett fizetniük a turistavízumra vonatkozó szabályok megszegése miatt, ennek értéke körülbelül 58 ezer forintnak megfelelő összeg volt. A CNN két munkatársa azonban később visszatérhet az országba, akár dolgozni is, feltéve, ha van ehhez szükséges vízumuk.

A borzalmas óvodai mészárlást egy volt rendőr követte el az ország északkeleti tartományában fekvő Nongbua Lampu településen. A 34 éves férfi fiát kereste az intézményben, őt azonban nem találta, ezt követően nyitott tüzet és támadt késsel az emberekre: az ámokfutásban összesen 37-en vesztették életüket, köztük 24 gyermek. A támadást csak egy hároméves kislány élte túl, aki barátnője mellett aludt, viszont amikor a rendőrök rátaláltak, már ébren volt. A kislány nagyapja elmondta, fogalma sem volt arról, hogy mi történt, azt hitte, csoporttársai még alszanak.

A volt rendőr a mészárlás után hazament, megölte feleségét, gyermekét, majd magával is végzett. Úgy tudni, nemrég bocsátották el állásából kábítószerrel összefüggő bűncselekmények miatt.

Borítókép: Óvodai lövöldözés áldozatáért imádkozik egy hozzátartozó egy buddhista templomnál, az északkelet-thaiföldi Nongbua Lamphuban 2022. október 10-én (Fotó: MTI/EPA/Narong Szangnak)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.