Leszavazták az ujgurok helyzetének napirendre vételét

Az ENSZ Emberi Jogi Tanácsában egy augusztus végi jelentést vitattak volna meg.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2022. 10. 06. 17:21
GUTERRES, António
New York, 2022. szeptember 22. António Guterres ENSZ-fõtitkár felszólal az ENSZ Közgyûlésének 77. ülésszakán a világszervezet New York-i székházában 2022. szeptember 21-én. MTI/AP/Mary Altaffer Fotó: Mary Altaffer
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az ENSZ Emberi Jogi Tanácsa (EJT) leszavazta csütörtökön azt a Nagy-Britannia, Törökország, Egyesült Államok és más nyugati államok által támogatott javaslatot, hogy hivatalosan tűzzék napirendre és vitassák meg a nyugat-kínai Hszincsiang autonóm területen élő muszlim ujgurok és más etnikai kisebbségek ellen elkövetett állítólagos kínai emberijog-sértések kérdését.

A kínai diplomáciai győzelemként értékelt szoros eredményt megelőző szavazáson a 47 tagú EJT-ben 17 ország szavazott a javaslat mellett, 19 ellene, 11 ország pedig tartózkodott. A Hszincsiangról szóló vitát az EJT következő ülésszakának kezdetén, 2023 márciusában tartották volna meg.

A Nyugat és Kína közötti politikai és diplomáciai pengeváltásként értékelt szavazás során arról döntöttek, hogy az EJT történetében először napirendre vegyék-e és megvitassák-e az emberi jogi kérdést.

Az ülésteremben csak szórványos tapsot kiváltó, egyszerű többséget igénylő szavazási eredmény többnapos genfi és számos európai fővárosban folytatott diplomáciai lobbimunkát követően született meg.

A vezető nyugati országok igyekeztek komolyabb támogatást gyűjteni a Michelle Bachelet emberi jogi főbiztos hivatala által összeállított jelentés mögé, amelyet augusztus 31-én tettek közzé, és amely szerint valószínű, hogy emberiesség elleni bűncselekményeket követtek el Hszincsiangban.

Az Emberi Jogi Tanács összetétele minden évben az ENSZ-tagállamok közötti rotációs rendszertől függ, és az ENSZ Biztonsági Tanácsában (BT) állandó tagsággal rendelkező Kína még sosem szerepelt név szerint az EJT országspecifikus határozataiban a tanács 16 éves fennállása során.

– Mindig nehéz egy EJT-tagországnak egy BT-tagállam ellen szavazni – mondta egy neve elhallgatását kérő nyugati diplomata, hozzátéve, hogy ráadásul ha valamely országot szoros gazdasági és politikai kapcsolatok fűzik Pekinghez, akkor egy ilyen javaslatot megszavazni annak még nehezebb.

Ez annak ellenére így van, hogy az eredeti, visszafogottnak tekintett javaslat csak arra vonatkozott, hogy vegyék napirendre és vitassák meg a hszincsiangi kérdést, nem pedig arra, hogy egy különleges EJT-jelentéstevő vagy egy megfigyelőkből álló munkacsoport folyamatosan nyomon kövesse a hszincsiangi emberi jogi helyzetet.

Ennek megfelelően az EJT egyik legenyhébb vizsgálati javaslatának mostani elutasítása egyben azt is jelenti, hogy a nyugati országoknak be kell látniuk: diplomáciai értelemben jelenleg túl nagy kihívás megpróbálni emberi jogi területen számonkérni az egyre befolyásosabb Kínát.

 

Borítókép: Az ENSZ Közgyűlésének plenáris ülésterme a világszervezet New York-i székházában 2022. szeptember 21-én (Fotó: MTI/AP/Mary Altaffer)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.