Macron Amerikának: Az nem barátság, hogy négyszeres áron vehetjük tőletek a gázt

A francia elnök reméli, hogy erről a következő G7 csúcstalálkozón is beszélhet majd – olvasható a Mandineren.

Forrás: Mandiner.hu2022. 10. 17. 12:56
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Emmanuel Macron francia elnök szerint az európai nemzeteknek szorosabbra kellene fűzni a viszonyt az ázsiai gazdaságokkal, hogy ezzel rávegyék az Egyesült Államokat és Norvégiát a „barátságosabb viszonyra” – azaz arra, hogy olcsóbban adják az energiahordozókat – írja a Bloomberg. 

Macron erről egy október eleji, párizsi konferencián beszélt. A francia elnök szerint az Oroszországot szankcionáló országok „szabadságharcosok”, de megoszlanak fogyasztókra és termelőkre, ami a fosszilis energiahordozókat illeti.

 

A mély barátság jegyében üzenjük az amerikaiaknak és a norvégoknak: nagyszerűek vagytok, elláttok minket energiahordozókkal, de az nem fog sokáig menni, hogy saját, belső piacotokhoz képest négyszeres áron kínáljátok ezt. A barátság nem ezt jelenti

 

– szögezte le Macron.

Hozzátette: a kérdést Franciaország szeretné megvitatni a következő G7-csúcstalálkozón. A francia elnök szerint a „gázpiac jelenleg nem nagyon létezik”, ezért a világ vezető gazdaságainak érdemes lenne visszatérnie az „értelmes” energiaárakhoz.

Az eredeti cikk ITT érhető el.

Borítókép: Emmanuel Macron (Fotó: MTI/EPA/Martin Divisek)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.