Diplomáciai csörte Putyin és Macron között

Az orosz elnök szerint a francia államfő nem érti a hegyi-karabahi konfliktus folyamatát.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2022. 10. 14. 19:53
ZSAPAROV, Szadir; PASINJÁN, Nikol; ALIYEV, Ilham; LEBEGYEV, Szergej; TOKAJEV, Kaszim-Zsomart; LUKASENKA, Aljakszandr; RAHMON, Emomalii; PUTYIN, Vlagyimir; MIRZIJOJEV, Savkat
Asztana, 2022. október 14. Savkat Mirzijojev üzbég elnök (balról, majd az óra járásával megegyezõ irányban), Serdar Berdymukhamedov türkmén, Emomali Rahmon tádzsik, Vlagyimir Putyin orosz, Kaszim-Zsomart Tokajev kazah elnök, Szergej Lebegyev, a szervezet fõtitkára, Szadir Zsaparov kirgiz, Aljakszandr Lukasenka fehérorosz, Nikol Pasinján örmény és Ilham Aliyev azerbajdzsáni elnök a Független Államok Közössége (FÁK) asztanai csúcstalálkozóján 2022. október 14-én. MTI/EPA/Szputnyik/Orosz elnöki sajtószolgálat/Valerij Sarifulin Fotó: Valerij Sarifulin
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Azerbajdzsán pénteken visszautasította Emmanuel Macron francia elnök kijelentéseit az örmény-azeri konfliktusról, amelyekben a bakui vezetést hibáztatta. Macron a France 2 televízió műsorában csütörtökön arról beszélt, hogy Azerbajdzsán „szörnyű háborút robbantott ki” a vitatott hovatartozású Hegyi-Karabahban, s Baku szeptemberben több támadást is indított az örmény határ mentén. Ezenfelül kijelentette, hogy Moszkva a Dél-Kaukázus destabilizációjára használja a konfliktust.

– Helytelen és elfogadhatatlan Macron nyilatkozata – közölte pénteken Vlagyimir Putyin orosz elnök a szovjet utódállamok többségét tömörítő Független Államok Közössége (FÁK) államfőinek asztanai csúcstalálkozóján. Putyin szerint Macron nem érti az Örményország és Azerbajdzsán közötti hegyi-karabahi konfliktus folyamatát. Hozzátette: lesz rá lehetőség, hogy a kérdésről személyesen tárgyaljon vele. Hangsúlyozta, hogy Oroszország mindig őszintén igyekezett megoldani minden konfliktust, beleértve a Karabahhoz kapcsolódó és a Karabah körüli kérdéseket.

 

Borítókép: Az üzbég, a türkmén, a tádzsik, az orosz, a kazah, a kirgiz, a belarusz, az azerbajdzsáni elnök, az örmány miniszterelnök és Szergej Lebegyev, a szervezet főtitkára a Független Államok Közössége asztanai csúcstalálkozóján 2022. október 14-én. (Fotó: MTI/EPA/Szputnyik/Orosz elnöki sajtószolgálat/Valerij Sarifulin)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.