időjárás 4°C Stefánia 2022. november 28.
logo

Orbán Viktor: Sikerült elérni az összes fontos magyar nemzeti célt

Magyar Nemzet
2022.10.07. 18:29 2022.10.07. 23:20
Orbán Viktor: Sikerült elérni az összes fontos magyar nemzeti célt

Két húsba vágó kérdésről, az orosz–ukrán háborúról és az energiáról tárgyaltak az európai uniós miniszterelnökök prágai csúcstalálkozójukon, amely pénteken ért véget – közölte Orbán Viktor miniszterelnök a közösségi oldalán. A kormányfő Facebook-bejegyzésében azt írta: a háború ügyében azt a magyar álláspontot képviselte, hogy a legfontosabb a béke és hogy megakadályozzák az eszkalációt. Jelenleg az események ebbe az irányba mutatnak, de tűzszünetre és tárgyalásokra van szükség – hangsúlyozta.

Orbán Viktor és Emmanuel Macron a prágai EU-csúcson. Fotó: MTI/Fischer Zoltán

Arra kértem az Európai Unió nagyobb államainak vezetőit, hogy mindenki próbáljon tárgyalni annak érdekében, hogy a háború továbbterjedését megakadályozhassuk

– fogalmazott a miniszterelnök.

A prágai csúcstalálkozó másik fontos témája az energiaválság volt. Orbán Viktor közölte:

Ami az energiát illeti, ott sikerült elérni az összes fontos magyar nemzeti célt. A nyolcadik csomag számunkra sérelmes pontjai alól mentesítést kaptunk. Ez a szankciós csomag nem vonatkozik se Magyarország gázellátására, se a nukleáris erőművekből származó energiára, sőt lehetővé teszi, hogy Magyarország továbbra is zavartalanul építhesse a Paks 2 atomerőművet.

Hozzátette: „És végezetül felszólítottuk a bizottságot, hogy miután a szankciók égbe lökték az energiaárakat egész Európában, haladéktalanul intézkedjen az energiaárak csökkentéséről”.

Borítókép: A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök érkezik az Európai Unió állam- és kormányfőinek informális találkozójára Prágában 2022. október 7-én. (Fotó: MTI/Fischer Zoltán)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.