időjárás 1°C Stefánia 2022. november 28.
logo

Ötszáz eurósokra szakosodott pénzhamisítókat kapcsoltak le

Magyar Nemzet
Forrás: MTI
2022.10.06. 19:01
Ötszáz eurósokra szakosodott pénzhamisítókat kapcsoltak le

Az elmúlt évtized legaktívabb, ötszáz eurós bankjegyekre szakosodott pénzhamisító bűnbandáját számolták fel Spanyolországban a hatóságok az Europol támogatásával.

A spanyol belügyminisztérium csütörtöki tájékoztatása szerint a csoport működése során több mint nyolcmillió euró értékű hamis pénzt gyártott.

A szeptember végén végrehajtott akcióban a rendőrök egy időben kilenc helyszínen csaptak le, 12 embert tartóztattak le, köztük a bandát irányító nyomdászt.

A nyomozás 2021 közepén kezdődött, miután kiváló minőségű, hamis ötszáz eurós bankjegyek bukkantak fel a kereskedelmi forgalomban. Majd egy másik akcióban, egy Barcelonához közeli településen több mint négymillió értékben hamis ötszáz eurósokat találtak egy zsákban. A vizsgálat megállapította, hogy mind ugyanabból a hamisításból származnak.

A bankók ráadásul számos közös vonást mutattak egy korábbi, 2009-es esetben előkerült készpénzzel, így kezdtek el nyomozni az akkori elkövető után.

A férfiról kiderült: a picassenti börtönben megismert rabtársaiból szervezett bandát. Az általuk előállított hamis pénzt bűncselekmények elkövetésére, például drog vásárlására használták fel kisebb mennyiségekben, különböző városokban.

A hamisításnak a koronavírus-járvány vetett véget, ugyanis a korlátozások miatt nem tudták tovább beszerezni a hamisítványok előállításához szükséges anyagokat Kínából – olvasható a belügyminisztérium közleményében.

 

Borítókép: Illusztráció (Fotó: MTVA/Faludi Imre)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.