Ötszáz eurósokra szakosodott pénzhamisítókat kapcsoltak le

A bűnbanda feje volt rabtársaiból verbuvált csapatot.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2022. 10. 06. 19:01
null
Budapest, 2015. május 9. Bankjegyek a gazdasági, pénzügyi események, hírek illusztrálására. MTVA/Bizományosi: Faludi Imre *************************** Kedves Felhasználó! Az Ön által most kiválasztott fénykép nem képezi az MTI fotókiadásának, valamint az MTVA fotóarchívumának szerves részét. A kép tartalmáért és a szövegért a fotó készítõje vállalja a felelõsséget. Fotó: Faludi Imre
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az elmúlt évtized legaktívabb, ötszáz eurós bankjegyekre szakosodott pénzhamisító bűnbandáját számolták fel Spanyolországban a hatóságok az Europol támogatásával.

A spanyol belügyminisztérium csütörtöki tájékoztatása szerint a csoport működése során több mint nyolcmillió euró értékű hamis pénzt gyártott.

A szeptember végén végrehajtott akcióban a rendőrök egy időben kilenc helyszínen csaptak le, 12 embert tartóztattak le, köztük a bandát irányító nyomdászt.

A nyomozás 2021 közepén kezdődött, miután kiváló minőségű, hamis ötszáz eurós bankjegyek bukkantak fel a kereskedelmi forgalomban. Majd egy másik akcióban, egy Barcelonához közeli településen több mint négymillió értékben hamis ötszáz eurósokat találtak egy zsákban. A vizsgálat megállapította, hogy mind ugyanabból a hamisításból származnak.

A bankók ráadásul számos közös vonást mutattak egy korábbi, 2009-es esetben előkerült készpénzzel, így kezdtek el nyomozni az akkori elkövető után.

A férfiról kiderült: a picassenti börtönben megismert rabtársaiból szervezett bandát. Az általuk előállított hamis pénzt bűncselekmények elkövetésére, például drog vásárlására használták fel kisebb mennyiségekben, különböző városokban.

A hamisításnak a koronavírus-járvány vetett véget, ugyanis a korlátozások miatt nem tudták tovább beszerezni a hamisítványok előállításához szükséges anyagokat Kínából – olvasható a belügyminisztérium közleményében.

 

Borítókép: Illusztráció (Fotó: MTVA/Faludi Imre)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.