Tajpej kész egyeztetni Pekinggel, de nem enged a demokráciából

Határozottan kizárt egy esetleges fegyveres konfliktust Kínával a tajvani elnök hétfőn, hangsúlyozva: Tajpej kész az egyeztetésekre Pekinggel, ám ugyanakkor védelmi kiadásait is növeli, és nem adja fel a demokratikus értékeket.

Forrás: MTI2022. 10. 10. 7:12
CAJ Jing-ven
Tajpej, 2019. június 13. Caj Jing-ven tajvani elnök sajtótájékoztatót tart a kiadatási egyezmény ellen tartott hongkongi tiltakozásokkal kapcsolatban Tajpejben 2019. június 13-án. MTI/EPA/Ritchie B. Tongo Fotó: Ritchie B. Tongo
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Caj Jing-ven a sziget nemzeti ünnepe alkalmából elmondott beszédében sajnálatosnak nevezte, hogy szerinte Kína fenyegetően lép fel a Tajvani-szorosban és a térségben.

Leszögezte: nem engedhetik, hogy Kína azt gondolja, a tajvani nép bármilyen formában hajlandó lenne alkudozni a szabadságáról és a demokráciájáról, és a felek csak ezt tiszteletben tartva tudnak konstruktívan együttműködni a térségben.

Tajvan szuverenitása és demokratikus értékeinek védelme ügyében egyetértés van az összes politikai párt között – fogalmazott.

Hozzátette, hogy bár reményei szerint sikerül csökkenteni a feszültséget, Tajvan „megmutatja a világnak, hogy tesz a saját védelme érdekében”. 

Elmondta, a sziget fokozza a precíziós rakéták, hadihajók és más egyéb fegyverek gyártását annak érdekében, hogy képes legyen választ adni egy esetleges katonai fenyegetésre.

Nancy Pelosi amerikai házelnök augusztusi látogatását követően Kína és Tajvan között különösen megromlott a kapcsolat. Kína mindig is saját területének tekintette Tajvant annak ellenére, hogy a sziget régóta autonóm önigazgatással rendelkezik, és Peking továbbra is a sziget „újraegyesítésén” dolgozik. 

Pelosi látogatása óta Peking egy sor hadgyakorlatot hajtott végre Tajvan közvetlen közelében.

Borítókép: Caj Jing-ven tajvani elnök sajtótájékoztatót tart a kiadatási egyezmény ellen tartott hongkongi tiltakozásokkal kapcsolatban Tajpejben 2019. június 13-án (Fotó: MTI/EPA/Ritchie B. Tongo)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.