Közös frontba tömörültek az Egyesült Államok vetélytársai

Az orosz elnök iráni és kínai hivatali partnerével egyeztetett a Sanghaji Együttműködési Szervezet csúcstalálkozóján.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2022. 09. 15. 20:40
PUTYIN, Vlagyimir; RAISZI, Ebrahim
Szamarkand, 2022. szeptember 15. Ebrahim Raíszi iráni (b) és Vlagyimir Putyin orosz elnök kétoldalú megbeszélést folytat a Sanghaji Együttmûködési Szervezet (SCO) csúcstalálkozóján Szamarkandban 2022. szeptember 15-én. MTI/AP/Pool/Kreml/Alekszandr Demjancsuk Fotó: Alekszandr Demjancsuk
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Moszkva és Teherán számos kérdésben közeli vagy azonos álláspontot képvisel – jelentette ki tegnap Vlagyimir Putyin a Sanghaji Együttműködési Szervezet (SCO) szamarkandi csúcstalálkozóján, miután találkozott Ebrahim Raiszi iráni elnökkel. Az orosz elnök üdvözölte a szerdai bejelentést, miszerint az iszlám köztársaság csatlakozik az SCO-hoz, amelyben 2005 óta megfigyelői státussal rendelkezett. 

A Vlagyimir Putyinnal folytatott megbeszélésén Ebrahim Raiszi hangsúlyozta, hogy az amerikai szankciókkal sújtott országok együttműködve számos problémán felülkerekedhetnek, és erősebbé válhatnak. 

Az Egyesült Államok Iránra a nukleáris programja, Oroszországra pedig az ukrajnai háború miatt szabott ki büntetőintézkedéseket. Az Amerikával szemben kialakult feszültségek közepette a teheráni vezetés a nyugati szankciók semlegesítésére új külpolitikai irányt szabott ki, szorosabb gazdasági és katonai együttműködést keresve Kínával és Oroszországgal.

Az üzbegisztáni csúcstalálkozón Vlagyimir Putyin Hszi Csin-ping kínai elnökkel is találkozott, azóta először, hogy Oroszország támadást indított Ukrajna ellen. Legutóbbi találkozójuk röviddel a háború kezdete előtt, februárban Pekingben volt a téli olimpiai játékok megnyitója alkalmából. Kína az Egyesült Államokat és a NATO-t tartja az ukrajnai háború fő felelősének. Partneri együttműködésre törekszik Putyinnal, hogy fő vetélytársával, az Egyesült Államokkal szemben közös frontba tömörüljenek. 

Oroszország méltányolja Peking kiegyensúlyozott álláspontját Ukrajnával kapcsolatban, és támogatja Kína területi egységét

 – nyilatkozta az orosz elnök. Hozzátette továbbá: Moszkva támogatja az egy Kína elvet, és elítéli az Egyesült Államok provokációit a Tajvani-szorosban. 

A 2001-ben a terrorizmus elleni küzdelem céljával alapított Sanghaji Együttműködési Szervezetnek Oroszország, Kína, India és Pakisztán mellett Kazahsztán, Kirgizisztán, Tádzsikisztán és Üzbegisztán is tagja. Iránon kívül Belarusz felvételéről is szó van, amely Mongólia mellett szintén megfigyelői státusszal rendelkezik. Partnerországnak számít Örményország, Azerbajdzsán, Kambodzsa, Nepál, Srí Lanka és Törökország, ez utóbbi elnöke, Recep Tayyip Erdogan szintén részt vett Szamarkandban a találkozón – írta meg az MTI.

Borítókép: Ebrahim Raíszi iráni és Vlagyimir Putyin orosz elnök kétoldalú megbeszélést folytat a Sanghaji Együttműködési Szervezet (SCO) csúcstalálkozóján Szamarkandban 2022. szeptember 15-én (Fotó: MTI/AP/Pool/Kreml/Alekszandr Demjancsuk)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.