A cseh kormányfő szerint Ukrajna kérdésében eltér egymástól a visegrádiak véleménye

Petr Fiala szerint mindent meg kell tenni a közös munka folytatásáért.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2022. 11. 24. 11:16
ZELENSZKIJ, Volodimir; FIALA, Petr
Kijev, 2022. október 31. Petr Fiala cseh miniszterelnök (b) és Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a kijevi megbeszélését követõ sajtóértekezleten 2022. október 31-én, az Ukrajna elleni orosz háború alatt. MTI/EPA/Szerhij Dolzsenko Fotó: Szerhij Dolzsenko
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nyilvánvaló, hogy elsősorban az ukrajnai háború kérdésében eltér egymástól Magyarország és a Visegrádi Csoport (V4) másik három országának (Csehország, Lengyelország, Szlovákia) véleménye – jelentette ki Petr Fiala cseh miniszterelnök csütörtökön reggel Prágában, mielőtt Kassára utazott a V4 kormányfőinek találkozójára. – Beszélni fogunk erről a magyar kormányfővel – mondta Petr Fiala a prágai katonai repülőtéren újságíróknak. – A kassai találkozó programjában elegendő időt különítettek el a négy kormányfő nyolcszemközti megbeszéléseire, ami lehetőséget ad a problémák nagyon nyílt megvitatására – fejtette ki.

– Nem kívánom titkolni, hogy a V4-ek csoportja nem a legjobb időszakát éli – nyilatkozott Petr Fiala. Emlékeztetett: 

a múltban azonban a V4 számos esetben sikeresen védte a régió érdekeit, most ennek a közös munkának a továbbvitelére van szükség, s ennek érdekében mindent meg kell tenni.

A cseh kormányfő rámutatott, hogy a kassai csúcstalálkozó egyik kiemelt témája az illegális migráció elleni fellépés. Úgy vélte, hogy ezen a téren a magyar–szerb határ védelme a legfontosabb. Megismételte korábbi bejelentését, miszerint Csehország az új évtől kezdve kész további katonákat küldeni Magyarországra és ezzel megerősíteni az ottani határok védelmét.

A kassai csúcstalálkozó – írta a CTK hírügynökség – a négy visegrádi ország miniszterelnökeinek első találkozója lesz július óta, amikor a csoport soros egyéves ügyvezető elnökségét Szlovákia vette át. Ezt követően Csehország lesz a csoport elnöke.

 

Borítókép: Petr Fiala cseh miniszterelnök (b) és Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a kijevi megbeszélését követő sajtóértekezleten 2022. október 31-én, az Ukrajna elleni orosz háború alatt (Fotó: MTI/EPA/Szerhij Dolzsenko)
 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.