Az erőszak spiráljának megtörésére szólított a pápa bahreini miséjén

A katolikus egyházfő nem érzékel elegendő készséget a fegyveres konfliktusok megoldására.

MTI
2022. 11. 05. 14:03
Ferenc pápa (b) és Ahmed el-Tajeb, az egyiptomi al-Azhar egyetem és mecset nagyimámja a szahíri királyi palota mecsetjében 2022. november 4-én. MTI/AP/Alessandra Tarantino
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az erőszak spiráljának megtörésére szólított fel szombati bahreini miséjén Ferenc pápa. A katolikus egyházfő csaknem harmincezer ember előtt tartott szentmisét Riffában, a bahreini nemzeti stadionban. A szervezők szerint több mint száz országból érkeztek hívők a szertartásra.

Ferenc pápa beszédében egyebek mellett arról szólt, hogy nem érzékel elegendő készséget a fegyveres konfliktusok megoldására.

A békét nem lehet úgy helyreállítani, hogy egy gonosz szóra egy még gonoszabbal válaszolnak

– fogalmazott. Kijelentette, hogy a megbékélésre törekvő hozzáállással kell megtörni a gonoszság láncolatát, az erőszak spirálját. A muszlim többségű Bahreinben mutatkozó vallási és nemzetiségi sokféleséget méltatva az egyházfő úgy vélte, hogy az ország világunk élő képmása, azé a világé, amelyet egyre inkább a népek folyamatos vándorlása, az eszmék, szokások és hagyományok pluralizmusa jellemez.

Az 1,4 millió lakosú Bahrein 2000-ben létesített diplomáciai kapcsolatot a Szentszékkel. Az országban a Vatikán becslése szerint 80 ezer katolikus él, nagy részük külföldi vendégmunkás. A 2013-ban megválasztott Ferenc pápának ez a 39. egyházfői látogatása külföldön, ezen belül a második az Arab-félszigeten, az első a 2019-es emírségekbeli volt. Azelőtt pápa soha nem járt az Arab-félszigeten. Ferenc pápa vasárnap fejezi be bahreini látogatását.

 

Borítókép: Ferenc pápa (balra) és Ahmed el-Tajeb, az egyiptomi al-Azhar egyetem és mecset nagyimámja a szahíri királyi palota mecsetjében 2022. november 4-én (Fotó: MTI/AP/Alessandra Tarantino)
 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.