időjárás -1°C Ingrid , Ágota 2023. február 5.
logo

Büntető jellegű kártérítést is követelhetnek a migránsok

Magyar Nemzet
Forrás: MTI
2022.11.30. 20:10 2022.11.30. 20:16
Büntető jellegű kártérítést is követelhetnek a migránsok

Büntető jellegű, pótlólagos kártérítést is követelhetnek a holland kormánytól peres úton azok a menedékkérők, akiknek indokolatlanul sokáig kell várniuk a kérelmük elbírálására – döntött szerdán a legfelsőbb közigazgatási bíróság szerepét betöltő holland államtanács.

A határozat értelmében a holland bíróságok ismét jogosultak bírságot kiszabni, ha a bevándorlási hivatal (IND) nem dönt az egyes menedékkérelmekről az uniós irányelveknek megfelelően hat vagy maximum kilenc hónapos határidőn belül.

A kormány automatikusan köteles kártalanítani azokat a menedékkérőket, akiknek túl sokáig kell várniuk a döntésre, de a most megerősített szabályozás értelmében a bíróságok további szankciókat szabhatnak ki, ha olyan menedékkérő javára döntenek, aki pert indít a kormány ellen kérelmének késedelmes elbírálása miatt.

A holland kormány 2020-ban ideiglenesen felfüggesztette a határidők túllépése esetén kiszabott közigazgatási büntetéseket, arra az időszakra, míg a hatóságok felszámolják lemaradásukat a menekültstátussal kapcsolatos határozatok terén. Idén év elején két holland bíróság úgy ítélte meg, hogy a felfüggesztés sérti az európai jogot és a hatékony jogvédelem elvét. Az IND az államtanácsnál fellebbezett a döntések ellen.

A holland Igazságügyi és Biztonsági Felügyelet májusban felhívta a figyelmet, hogy a bevándorlási hivatal pénzügyi és munkaerő-problémákkal küszködik: az alkalmazottakon túl nagy a terhelés, és a tapasztalt munkaerő hiánya miatt a menedékkérelmek elbírálása akadozik. 2020 elején például több mint 15 ezer menedékkérelmet nem dolgoztak fel a törvényes határidőn belül, ennek következtében az állam mintegy 65 millió eurós bírságot fizetett, hogy kártalanítsa a menedékkérőket. Idén a családegyesítési kérelmek mintegy egyharmadát nem dolgozták fel a törvényben előírt időn belül.

Borítókép: Menedékkérők elhelyezésére kijelölt tengerjáró hajó, az MS Galaxy az amszterdami kikötőben 2022. november 7-én (Fotó: MTI/EPA/ANP/Olaf Kraak)

 

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.