Karácsonyra újabb zavargásokkal készülnek a klímaőrültek

Agyhalottnak nyilvánítottak egy balesetet szenvedő kerékpárost, akihez a mentők a klímatüntetők akciója miatt nem értek oda időben – olvasható a V4NA nemzetközi hírügynökség cikkében. Az aktivisták hetek óta Európa-szerte szerveztek megmozdulásokat, blokádokat, hogy így tiltakozzanak a fosszilis energiahordozók ellen. Egy brit klímaaktivista csoport most szünetet tart, de karácsony idejére még nagyobb káoszra készülnek.

Forrás: V4NA2022. 11. 05. 19:28
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Agyhalottnak nyilvánítottak egy kerékpárost, aki hétfőn Berlinben egy betonkeverővel ütközött. Sérüléseit enyhíteni lehetett volna, ha a mentőautókat nem akadályozzák az utat elzáró klímaaktivisták. A berlini tűzoltóság szóvivője megerősítette, hogy az A100-as autópályát elzáró klímatüntetők miatt érkeztek késve a mentőautók a baleset helyszínére.

A baleset idején néhány kilométerrel arrébb tüntettek a Letzte Generation klímavédő csoport aktivistái, akiknek az akciója miatt korlátozni kellett a forgalmat az A100-as úton, emiatt pedig dugók alakultak ki.

Miután a hatóságok azt közölték, hogy a balesetet szenvedő nőnél beállt az agyhalál, 

a Letzte Generation közleményt adott ki, amiben elhárítják a felelősséget, és gyűlöletbeszéddel vádolják azokat, akik szerint ők tehetnek arról, hogy a mentő nem érkezett meg idejében a helyszínre. Azt is közölték, hogy folytatják akcióikat.

Az esetre ragált Franziska Giffey, Berlin polgármestere. Szerinte a rendőrségnek és a bíróságnak tisztáznia kell, hogy az aktivisták milyen mértékben tehetnek arról, hogy a baleset áldozatán nem tudtak gyorsabban segíteni.

Marco Buschmann (FDP) szövetségi igazságügyi miniszter pedig a héten azt mondta: „A tüntetés a demokratikus jogállam része, de még a jó cél sem szentesíti az eszközöket”. Aki mások életét és testi épségét veszélyezteti, az átlépi az elfogadható tiltakozás határát.

Az elmúlt hetekben egyre szélsőségesebb akciókkal tüntetnek a klímaaktivisták Európa-szerte. Ahogy arról a V4NA is beszámolt, a tüntetők több esetben utakat zártak le akadályozva a forgalmat, épületeket, sőt műtárgyakat rongáltak meg, hogy így tiltakozzanak a fosszilis energiahordozók ellen.

A németországi múzeumok a múlt vasárnapi incidenst követően – amikor két szélsőséges klímavédelmi aktivista egy dinoszaurusz-csontvázhoz ragasztotta magát a berlini Természettudományi Múzeumban – fokozzák a biztonsági intézkedéseket és a táska- és kabáttilalmat, valamint biztonsági motozást alkalmaznak. De más országokban, például Svédországban is új biztonsági eljárásokon gondolkodnak – számolt be az SVT televízió.

„Az elmúlt hetek fejleményeinek fényében fokoztuk a felkészültségünket” – mondta Patrik Steorn, a Göteborgi Művészeti Múzeum igazgatója a csatornának. „A gyűjteményünk művészettörténeti és gazdasági szempontból is nagy értéket képvisel. Amikor láttuk, hogy mi történt a külvilágban, úgy gondoltuk, hogy fontos megvédeni ezeket a műveket” – tette hozzá Steorn.

A főleg Londonban aktív Just Stop Oil csoport most arra figyelmeztetett, hogy egy időre felfüggesztik tiltakozó megmozdulásaikat, de karácsonykor hatalmas fennakadásokat okoznak majd britek millióinak.

A klímaaktivisták már több mint egy hónapja folyamatosan útlezárásokkal akcióznak London-szerte. Több tagjuk egyenesen az aszfalthoz ragasztotta magát, miközben épületeket és híres festményeket is célba vettek. A hét elején a Just Stop Oil azt közölte, hogy a tagok 32 napos tiltakozás után azért szüneteltetik a zavargásokat, hogy időt adjanak a kormánynak, hogy „átgondolja a felelősségét”.

Borítókép: Képernyőfotó (Fotó: V4NA)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.