Börtönre ítélték a belga klímaaktivistákat

Az elítéltek Johannes Vermeer holland festő Leány gyöngy fülbevalóval című alkotása ellen intéztek támadást.

Magyar Nemzet
2022. 11. 03. 9:20
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Két hónap szabadságvesztésre ítélt egy holland bíróság két belga klímaaktivistát, akik tiltakozásuk jeléül támadást intéztek Johannes Vermeer holland festő Leány gyöngy fülbevalóval című világhírű festménye ellen − jelentette több külföldi hírportál. 

Az aktivisták a Just Stop Oil Belgium nevű, a kőolajfelhasználás azonnali leállítását követelő környezetvédelmi szervezet tagjai, akik egy klímavédelmi tüntetés után mentek a műalkotásnak otthont adó hágai Mauritshuis Múzeumba, hogy kifejezzék tiltakozásukat. Egyikük a kezét a kép melletti falhoz, másikuk a fejét a festményhez ragasztotta, majd előbbi paradicsomsűrítménnyel öntötte le társát. 

A festményt üveg védi. A gyermekek jövőjét nem védi semmi

− mondta egyikük az akció közben, miközben a muzeúmlátogatók heves tiltakozását váltották ki. 

A hágai ügyészség szerint az aktivisták cselekedete túllépett az elfogadhatóság határán, éppen ezért négy hónap börtönbüntetést − amelyből két hónap felfüggesztett − kért a klímavédőkre. Az ügyben ítéletet hozó bíró azonban − arra hivatkozva, hogy nem akar eltántorítani másokat tiltakozásuk kifejezésétől − enyhített ezen, két hónap szabadságvesztésre ítélte őket, amelyből csak egyet kell letölteniük. Az akcióban a világhírű műalkotásnak nem esett baja, a védőüveget viszont ki kellett cserélni, valamint más kisebb károk is keletkeztek.

Nem ironikus, hogy elítélik azokat, akik erőszakmentesen tiltakoznak a földi élet tömeges lemészárlása ellen?

− reagált az ítéletre a Just Stop Oil Belgium a Reuters hírügynökségnek.

Nem egyedüli eset

Pár héttel ezelőtt a Just Stop Oil Britain nevű, belga társától egyébként függetlenül működő szervezet aktivistái levessel öntötték le Vincent van Gogh holland művész Napraforgók című alkotását a londoni Nemzeti Képtárban. 

Hasonlóan járt Claude Monet egyik festménye is Németországban, a francia művész alkotására krumplipürét borítottak a Letzte Generation német klímavédelmi mozgalom tagjai.

Nem lesz időnk a művészetben gyönyörködni, ha vízért és élelemért kell majd harcolnunk egymással

fogalmazott a szervezet szóvivője a támadást követően.

Borítókép: Johannes Vermeer Leány gyöngy fülbevalóval című világhírű alkotása (Fotó: AP/dpa/Peter Dejong)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.