időjárás -3°C Aranka 2023. február 8.
logo

Börtönre ítélték a belga klímaaktivistákat

Magyar Nemzet
2022.11.03. 09:20 2022.11.03. 10:21
Börtönre ítélték a belga klímaaktivistákat

Két hónap szabadságvesztésre ítélt egy holland bíróság két belga klímaaktivistát, akik tiltakozásuk jeléül támadást intéztek Johannes Vermeer holland festő Leány gyöngy fülbevalóval című világhírű festménye ellen − jelentette több külföldi hírportál. 

Az aktivisták a Just Stop Oil Belgium nevű, a kőolajfelhasználás azonnali leállítását követelő környezetvédelmi szervezet tagjai, akik egy klímavédelmi tüntetés után mentek a műalkotásnak otthont adó hágai Mauritshuis Múzeumba, hogy kifejezzék tiltakozásukat. Egyikük a kezét a kép melletti falhoz, másikuk a fejét a festményhez ragasztotta, majd előbbi paradicsomsűrítménnyel öntötte le társát. 

A festményt üveg védi. A gyermekek jövőjét nem védi semmi

− mondta egyikük az akció közben, miközben a muzeúmlátogatók heves tiltakozását váltották ki. 

A hágai ügyészség szerint az aktivisták cselekedete túllépett az elfogadhatóság határán, éppen ezért négy hónap börtönbüntetést − amelyből két hónap felfüggesztett − kért a klímavédőkre. Az ügyben ítéletet hozó bíró azonban − arra hivatkozva, hogy nem akar eltántorítani másokat tiltakozásuk kifejezésétől − enyhített ezen, két hónap szabadságvesztésre ítélte őket, amelyből csak egyet kell letölteniük. Az akcióban a világhírű műalkotásnak nem esett baja, a védőüveget viszont ki kellett cserélni, valamint más kisebb károk is keletkeztek.

Nem ironikus, hogy elítélik azokat, akik erőszakmentesen tiltakoznak a földi élet tömeges lemészárlása ellen?

− reagált az ítéletre a Just Stop Oil Belgium a Reuters hírügynökségnek.

Nem egyedüli eset

Pár héttel ezelőtt a Just Stop Oil Britain nevű, belga társától egyébként függetlenül működő szervezet aktivistái levessel öntötték le Vincent van Gogh holland művész Napraforgók című alkotását a londoni Nemzeti Képtárban. 

Hasonlóan járt Claude Monet egyik festménye is Németországban, a francia művész alkotására krumplipürét borítottak a Letzte Generation német klímavédelmi mozgalom tagjai.

Nem lesz időnk a művészetben gyönyörködni, ha vízért és élelemért kell majd harcolnunk egymással

fogalmazott a szervezet szóvivője a támadást követően.

Borítókép: Johannes Vermeer Leány gyöngy fülbevalóval című világhírű alkotása (Fotó: AP/dpa/Peter Dejong)

Klímaaktivisták barbarizmusa

Klímaaktivisták borsólevessel öntöttek le egy Van Gogh-festményt + videó

A dosszié összes cikke
Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.