Kína nagy létszámú rendőri erőt vezényelt ki a tüntetők ellen

A tiltakozók a járványellenes szigorítások eltörlését követelik.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2022. 11. 28. 20:05
null
Sanghaj, 2022. november 27. Rendõrök a sanghaji kormányellenes tüntetésen 2022. november 27-én. A tüntetõk a kínai kormány koronavírus elleni óvintézkedései miatt tiltakoznak azt követõen, hogy november 24-én a nyugat-kínai Hszincsiang-Ujgur Autonóm Terület székhelyén, Ürümcsiben kigyulladt egy 15 emeletes lakóépület. A tûzben - amelyet a vizsgálat szerint egy meghibásodott konnektor okozott - tízen életüket vesztették, és többen megsérültek. Az interneten keringõ hírek szerint az áldozatok száma azért volt ilyen magas, mert az épületet részleges vesztegzár alá helyezték, és a lakók nem tudtak idõben kimenekülni. Városi tisztségviselõk ezt tagadták. A négymillió lakosú Ürümcsiben vannak, akik már száz napja karanténban vannak. MTI/AP Fotó: -
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kínai hatóságok nagy létszámú rendőri erőt vezényeltek ki hétfőn a járványellenes óvintézkedések miatt tüntetők ellen, és sokakat őrizetbe vettek a megmozdulásokon.

A rendőrségi jelenlét érezhetően megnőtt Pekingben, Sanghajban, illetve több olyan kínai városban, ahol a lakosságszám meghaladja az egymillió főt.

Megmozdulások voltak a nap folyamán a fővárosban, Sanghajban, Vuhanban, Nancsingban és Csengcsouban is. Az előző napok hasonló megmozdulásai után a tiltakozók ismét a cenzúrát jelképező fehér papírlapokat tartottak a magasba. „Oldjátok fel a vesztegzárakat!”, „Nem akarunk PCR-teszteket, szabadságot akarunk” – skandálták megint.

Szemtanúk beszámolói szerint a rendőrség ellenőrzi a járókelők mobiltelefonjait is gyanús információk után kutatva. Számos tüntetőt előállítottak a hétvégén, bár pontos számuk egyelőre ismeretlen.

A Kínában működő külföldi tudósítók klubja (FCCC) élesen bírálta a karhatalmat amiatt, ahogy az újságírókkal szemben intézkedett a sanghaji és a pekingi tüntetéseken. – Különböző sajtóorgánumok újságíróit zaklatta tettlegesen a rendőrség, miközben a zavargásokról tudósítottak – ismertette az FCCC. Legalább két újságírót rövid időre őrizetbe vettek a szervezet értesülése szerint. A Műsorszolgáltatók Európai Szövetsége (EBU) szintén elítélte az újságírók elleni túlkapásokat, s reményét fejezte ki, hogy hivatalos magyarázatot fognak kapni az esetekre.

Védőruhát viselő önkéntes egészségügyi dolgozók élelmiszersegélyt készülnek szétosztani a lakóknak az új koronavírus-fertőzések miatt lezárt pekingi lakónegyedek egyikében 2022. november 28-án Fotó: Vu Hao

Nem sokkal korábban nyilvánosságra került, hogy a BBC egyik riporterét rövid időre őrizetbe vette és állítólag bántalmazta a rendőrség Sanghajban. A pekingi külügyminisztérium állásfoglalásában azzal indokolta az őrizetbe vételt, hogy a férfi nem azonosította magát újságíróként, és önként nem volt hajlandó felmutatni sajtóigazolványát. Az ENSZ Emberi Jogi Főbiztossága (UNHCHR) mindemellett felszólította a kínai hatóságokat: tartózkodjanak attól, hogy az egészségügyi korlátozások miatt és a nagyobb szabadságért békésen tüntető embereket önkényes őrizetbe veszik.

Csao Li-csian kínai külügyi szóvivő a tüntetéseket firtató újságírói kérdésre kijelentette: a tüntetők nem az ellen tüntetnek, ami valójában történt. Egyben meggyőződését fejezte ki, hogy a Kommunista Párt vezetésével és a nép támogatásával sikerrel fog járni a járvány elleni küzdelem.

A megmozdulások kiváltó oka az volt, hogy a nyugat-kínai Hszincsiang-Ujgur Autonóm Terület székhelyén, Ürümcsiben november 24-én kigyulladt egy 15 emeletes lakóépület. A tűzben – amelyet a vizsgálat szerint egy meghibásodott konnektor okozott – tízen életüket vesztették és többen megsérültek. Az interneten keringő hírek szerint az áldozatok száma azért volt ilyen nagy, mert az épületet részleges vesztegzár alá helyezték, és a lakók nem tudtak időben kimenekülni. Városi tisztségviselők ezt tagadták. A négymillió lakosú Ürümcsiben élnek olyanok, akik már száz napja karanténban vannak.

Borítókép: Rendőrök a sanghaji kormányellenes tüntetésen 2022. november 27-én  (Fotó: MTI/AP)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.