A kínaiak pszichésen belefáradtak a korlátozásokba

– A hétvégi kínai tüntetéseken azt látni, hogy az embereknek általánosságban nem az elnökből, a pártból vagy a rendszerből van elegük, hanem a zéró Covid-politikából, ami inkább annak az indikátora, hogy a nagyvárosok lakói pszichésen belefáradtak a szigorú korlátozásokba, illetve a váratlan vesztegzárak okozta bizonytalanságba – fogalmazott a Magyar Nemzet megkeresésére Salát Gergely Kína-kutató azzal kapcsolatban, hogy a hétvégén több kínai nagyvárosban is tüntetések voltak a járványellenes óvintézkedések miatt.

2022. 11. 28. 15:15
null
Peking, 2022. november 27. Tüntetõk vonulnak Pekingben 2022. november 27-én. A tüntetõk a kínai kormány koronavírus elleni óvintézkedései miatt tiltakoznak azt követõen, hogy november 24-én a nyugat-kínai Hszincsiang-Ujgur Autonóm Terület székhelyén, Ürümcsiben kigyulladt egy 15 emeletes lakóépület. A tûzben - amelyet a vizsgálat szerint egy meghibásodott konnektor okozott - tízen életüket vesztették, és többen megsérültek. Az interneten keringõ hírek szerint az áldozatok száma azért volt ilyen magas, mert az épületet részleges vesztegzár alá helyezték, és a lakók nem tudtak idõben kimenekülni. Városi tisztségviselõk ezt tagadták. A négymillió lakosú Ürümcsiben vannak, akik már száz napja karanténban vannak. MTI/EPA/Mark R. Cristino Fotó: Mark R. Cristino
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Pekingben, illetve a Kína egyik legnépesebb tartományának számító Kantonban is enyhítettek a hónapok óta érvényben lévő, rendkívül szigorú zéró Covid-politikán, válaszul arra, hogy a hétvégén több kínai nagyvárosban, köztük a fővárosban, Sanghajban és a koronavírus-járvány legelső gócaként ismert közép-kínai Vuhanban is tüntettek a kínai kormány koronavírus elleni óvintézkedései miatt – írta meg hétfőn a hongkongi székhelyű South China Morning Post. 

Tüntetõk vonulnak Pekingben 2022. november 27-én. Fotó: Mark R. Cristino

A távol-keleti országban rendkívülinek számító tüntetések előzménye, hogy múlt héten kigyulladt egy 15 emeletes lakóépület a nyugat-kínai Hszincsiang-Ujgur Autonóm Terület székhelyén, Ürümcsiben: a tűzben – amelyet a vizsgálat szerint egy meghibásodott konnektor okozott – tízen meghaltak, többen pedig megsérültek. 

Az interneten keringő hírek szerint az áldozatok száma azért volt ilyen magas, mert az épületet részleges vesztegzár alá helyezték, és a lakók nem tudtak időben kimenekülni. Városi tisztségviselők ezt tagadták. 

A négymillió lakosú Ürümcsiben mindenesetre vannak, akik már száz napja karanténban vannak. Pekingi tisztviselők a lakossági félelmekre reagálva vasárnap azt is bejelentették, hogy a nélkülözhetetlen kijáratok eltorlaszolása „szigorúan tilos”, csakúgy, mint a tűzlétrák, a lakóegységek ajtajainak és a közösségi terek ajtóinak az elzárása.

A pekingi egészségügyi hatóságok ráadásul hétfőn az egymást követő ötödik napon jelentettek rekordot az új megbetegedések számát illetően: egy nap alatt a vasárnap közölt 39 506-ról 40 052-re nőtt a fertőzöttek száma – írta meg a Reuters. 

Koronavírus-vizsgálatra várnak az emberek egy utcai tesztállomáson Pekingben 2022. november 26-án. Fotó: Mark R. Cristino

Kormányellenes szólamok is felcsendültek

A hétvégihez hasonló „állampolgári engedetlenséghez” mindenesetre még nem volt példa Hszi Csin-ping jelenlegi kínai elnök hatalmának kezdete óta. Helyszíni videofelvételek tanúsága szerint egy nagyobb csoport a Kínai Kommunista Párt és az elnök uralmának végét követelte Sanghajban: 

Le a Kínai Kommunista Párttal, le Hszi Csin-pinggel!

 – skandálta egy nagyobb tömeg, miközben a békés tüntetők a korlátozások feloldását követelték. A neves pekingi Csinghua Egyetemen, Hszi Csin-ping alma materében szintén békés tüntetés zajlott: a tiltakozók elénekelték a kínai himnuszt, egyikük pedig gyújtó hangvételű beszédet tartott, és arra buzdította a jelenlévőket, hogy szólaljanak fel a nekik nem tetsző intézkedések ellen.

Nyugati médiabeszámolók szerint noha a kínai nagyvárosokban spontán alakultak ki a hétvégi tüntetések, váratlannak mégsem tekinthetők, az elmúlt hónapokban a lakosokban felgyülemlett düh és frusztráció pedig az eddigi legnagyobb belpolitikai válságot jelezheti előre Hszi Csin-ping elnöknek. 

És bár a zéró Covid-politika rendkívül hatékony volt a járvány korai szakaszában, és lehetővé tette Peking számára, hogy akkor megfelelő kontroll alatt tartsa a rendkívül nagy populációt, a fertőzőbb, de kevésbé halálos omikron variáns megjelenése elavulttá és feleslegesen költségessé tette a vírus elleni védekezést.

Kína-kutató: A kínaiak pszichésen belefáradtak a korlátozásokba

Salát Gergely Kína-kutató lapunk megkeresésére a helyzetet úgy értékelte: Hszi Csin-ping, illetve a Kínai Kommunista Párt hatalma aligha van veszélyben, hiszen évtizedek óta kiépítettek egy olyan rendszert, amely épp az ilyen események megfékezésére szolgál. 

Másrészt a hétvégi tüntetéseken azt látni, hogy az embereknek általánosságban nem az elnökből, a pártból vagy a rendszerből van elegük, hanem a zéró Covid-politikából, ami inkább annak az indikátora, hogy a nagyvárosok lakói pszichésen belefáradtak a szigorú korlátozásokba, illetve a váratlan vesztegzárak okozta bizonytalanságba

 – magyarázta a Külügyi és Külgazdasági Intézet vezető kutatója. 

A pártkongresszus sem hozott enyhítést

Salát Gergely szerint az interneten a tüntetésekről terjedő videókon látható maximum néhány ezres tömeg bár látványos, azoktól a megmozdulásoktól messze van, „amelyek Kínában történelmet szoktak csinálni”. A kutató úgy véli, a demonstrációk inkább egy fontos jelzést küldenek a vezetésnek, amelyből Pekingben bizonyosan le fogják vonni a tanulságokat. „Várhatóan a »korbács és mézesmadzag« politikáját fogják alkalmazni, vagyis a hangadók minden bizonnyal számíthatnak büntetésre, másrészt azonban előbb-utóbb biztosan enyhítenek az eddigi keményvonalas Covid-politikán” – foglalta össze a kutató. 

Salát hozzátette, ugyan a demonstrációkon elhangzottak rendszerellenes szólamok is, ami valóban ritkaságszámba megy Kínában, a feszült helyzetre a magyarázatot azonban sokkal inkább a társadalmi lelkiállapotban érdemes keresni: évek óta folyamatos bizonytalanságban élnek a nagyvárosok lakói, és mindenki abban reménykedett, hogy a két hete véget ért pártkongresszus után jönnek a lazítások, ez azonban – egyelőre – nem következett be. 

Azért most vannak ezek a tüntetések, mert mindenki erre számított, a pártkongresszust követő hetek azonban felszínre hozták az emberek csalódottságát

 – magyarázta a kutató.

Borítókép: a tüntetők a kínai kormány koronavírus elleni óvintézkedései miatt tiltakoznak (Forrás:  MTI/EPA/Mark R. Cristino)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.