időjárás 1°C Melinda , Vivien 2022. december 2.
logo

Kísérletet hamisított a japán űrkutatási hivatal

Forrás: MTI
2022.11.25. 10:23 2022.11.25. 10:26
Kísérletet hamisított a japán űrkutatási hivatal

Manipulálta az életet a Nemzetközi Űrállomáson szimuláló kísérlet adatait a japán űrkutatási hivatal (JAXA) egy kutatócsoportja – ismerte el az űrügynökség pénteken.

A kísérletben nyolc ember vett részt, akiknek stressz-szintjét és mentális állapotát vizsgálták, miközben két hétig elzárt környezetben éltek.

A kutatócsoport a JAXA közleménye szerint a kísérletben részt vevők pszichológiai állapotával kapcsolatban nagy mennyiségű adatot változtatott meg, és hamisított is.

Szaszaki Hirosi, a JAXA alelnöke a pénteki sajtótájékoztatón elmondta:

A kutatócsoport vezetője az 58 éves Furukava Szatosi japán űrhajós volt, akit részben felelősség terhel a történtekért, mivel ő felügyelte a kísérletet, de nem feltételezik róla, hogy közvetlenül érintett lett volna az adatok meghamisításában.

Szaszaki hozzátette: az űrhajóst felelősségre vonják, de mint hangsúlyozta, ez nem változtat azon, hogy jövőre ő utazik a Nemzetközi Űrállomásra (ISS).

Az alelnök bocsánatot kért azért, hogy a kísérlet hanyag kezelése rontotta a kutatás adatainak hitelességét és az egész kutatás tudományos értékét.

Borítókép: A NASA által közreadott képen Anton Skaplerov parancsnok, a Roszkoszmosz kozmonautája (kivetítőn alul, k), Kanai Norisege, a japán űrügynökség, a JAXA űrhajósa (alul, j) és Scott Tingle, a NASA asztronautája (alul, b), az 54–55-ös expedíció tagjai élő közvetítésben beszélnek a Moszkva melletti koroljovi földi irányítóközponttal 2017. december 19-én, miután a Szojuz MSz–07 orosz űrhajóval megérkeztek a kazahsztáni Bajkonurból a Nemzetközi Űrállomásra (ISS). A kivetítőn a felső sorban Joe Acaba (b) és Mark Vande Hei (j), a NASA űrhajósai, valamint Alekszandr Miszurkin orosz kozmonauta (k), akik szeptember közepe óta teljesítenek szolgálatot az űrállomáson (Fotó: MTI/EPA/NASA/Joel Kowsky)

 

 

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.