Leállt a Barátság kőolajvezeték

Rakétacsapás érhette a vezeték működéséhez szükséges áramellátót – adta hírül az M1.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2022. 11. 15. 18:12
Borítókép: A Barátság II. kőolajvezetéknek a Mol Dunai Finomítójába belépő vezetéke a főelzáró csappal, előtérben emléktábla Százhalombattán 2013. július 25-én (Fotó: MTI Fotó: Máthé Zoltán)
Borítókép: A Barátság II. kőolajvezetéknek a Mol Dunai Finomítójába belépő vezetéke a főelzáró csappal, előtérben emléktábla Százhalombattán 2013. július 25-én (Fotó: MTI Fotó: Máthé Zoltán)
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Leállt a Barátság kőolajvezeték, az ellátás egyelőre zavartalan – hangzott el az M1 aktuális csatorna kedd esti műsorában.

A csatorna információi szerint rakétatalálat érte az áramellátót a belorusz–ukrán határon. A vezeték nem sérült meg, csak az energiaellátó. Az ellátás egyelőre zavartalan hazánkban.

Szeptember végén az Északi Áramlat vezetéket érte támadás – idézte fel az M1 aktuális csatorna.

Az M1 Híradójában elhangzott információ szerint az oroszok nagy erőkkel bombázzák Ukrajna területét, a transzformátorállomások a fő célpontok.

A belarusz határnál eltaláltak egy transzformátorállomást, amely a Barátság kőolajvezeték áramellátásáért felelt. A találat következtében a vezetéken a Magyarország, Csehország és Szlovákia felé történő kőolajszállítások ideiglenesen leálltak, ugyanis megszűnt a szivattyúk áramellátása.

A Molnak 90 napra elegendő friss kőolaja van, amelyet a finomítóiban fel tud használni. Alternatív megoldásként az adriai kőolajvezetéken is tudnak kőolajat szállítani. A 90 nap elegendőnek mutatkozik, hogy a déli szállításokat megszervezzék – hangzott el a Híradóban.

A Mol felkészült arra, hogy folyamatosan biztosítani tudja az ország és a régió energiaellátását – közölte a Mol Magyarország kedden az MTI-vel arra reagálva, hogy egy rakétatámadás miatt leállt a Barátság kőolajvezeték.

Mint írták, üzemi készleteik, valamint Magyarország stratégiai készletei elegendők ahhoz, hogy a százhalombattai finomító működése a kár elhárításáig tartó átmeneti időszakban folyamatos maradjon.

Mint ahogy arról lapunk is beszámolt korábban, a nap folyamán mintegy száz orosz rakéta érte Ukrajna több városát és az ország nyugati területeit. 

Ezek többsége az energetikai infrastruktúrát érte. Egyértelmű, hogy mit akar az ellenség, de nem fogja elérni a célját

– idézte az MTI Volodimir Zelenszkij ukrán elnököt.

Herman Haluscsenko energetikai miniszter közölte, hogy a tömeges orosz rakétatámadás néhány, Ukrajnával szomszédos ország energiarendszerére is hatással lehet. Moldova már jelezte az áramkimaradásokat, miután a bombázás következtében elszakadt az ország áramellátását szolgáló egyik távvezeték.

– Ez a támadás nemcsak Ukrajna energiarendszerét érintheti, hanem néhány szomszédunkét is – írta Facebook-bejegyzésében. Kiemelte, hogy az energiarendszernek a mostani támadása volt a legmasszívabb a háború kezdete óta. Majd hozzátette:

Az ellenség az egész ukrán energiarendszert sújtja, mind a termelő létesítményeket, mind az energiaátviteli rendszereket.

 

Borítókép: A Barátság II. kőolajvezetéknek a Mol Dunai Finomítójába belépő vezetéke a főelzáró csappal, előtérben emléktábla Százhalombattán 2013. július 25-én (Fotó: MTI/Máthé Zoltán)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.