időjárás 3°C Mária 2022. december 8.
logo

Varsó inkább az ukránoknak adná a felajánlott német légvédelmet

Magyar Nemzet
Forrás: MTI
2022.11.24. 08:58 2022.11.24. 09:26
Varsó inkább az ukránoknak adná a felajánlott német légvédelmet

Varsó arra kérte Berlint, hogy inkább Ukrajnába küldje a felajánlott Patriot légvédelmi rakétarendszert – közölte Mariusz Blaszczak lengyel védelmi miniszter szerdán. Blaszczak a Twitteren azt írta: 

a folytatódó orosz rakétatámadások láttán megkérte Németországot, hogy szállítsa Ukrajnába a Lengyelországnak felajánlott légvédelmi rendszert, és az ország nyugati határán telepítse azt.

– Ez meg fogja védeni Ukrajnát a további halálesetektől és áramkimaradásoktól, és növelni fogja biztonságunkat keleti határunkon –  magyarázta a tárcavezető. Christine Lambrecht német védelmi miniszter hétfőn felajánlotta: Berlin az amerikai gyártmányú Patriotok, valamint brit gyártmányú Eurofighter vadászgépek ideiglenes telepítésével támogatja Lengyelország védelmi erőit.

 

Blaszczak még aznap jelezte: Varsó elfogadja a felajánlást. Akkor még arról volt szó, hogy a határ lengyel oldalán telepítik az ütegeket.

 

Németország azt követően ajánlotta fel Lengyelországnak a Patriot-rendszert, hogy robbanás történt a kelet-lengyelországi Przewodów településen két ember halálát okozva. A részleges vizsgálati eredmények alapján Varsó közölte: feltehetőleg az ukrán légvédelem egyik, szovjet gyártmányú rakétája csapódott be. Az esetet tragikus kimenetelű balesetnek nevezték.

 

Borítókép: német katona a NATO Patriot rakétavédelmi rendszerének bemutatóján a szlovákiai Szliácson lévő légitámaszponton 2022. május 10-én (Fotó: MTI/EPA/Martin Divisek)

Rakétacsapás Lengyelországra

A rakétacsapás sem törte meg a lengyel–ukrán viszonyt

A dosszié összes cikke
Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.