Magyarország kiterjeszti segítségét Ukrajnában

Magyar Levente külügyi államtitkár kárpátaljai látogatásán beszélt a segítségnyújtásról.

2022. 11. 10. 20:34
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az oktatás területére is kiterjeszti az Ukrajnát segítő humanitárius tevékenységét Magyarország – mondta a közmédiának a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) parlamenti államtitkára Kárpátalján tett csütörtöki látogatásán. Magyar Levente emlékeztetett, az ország a háború kitörése óta intenzív humanitárius segítséget nyújt Kárpátalja mellett azokban a nyugat-ukrajnai megyékben, amelyek a legtöbb belső menekültet fogadják. A magyar kormány elsősorban az Ökumenikus Segélyszervezeten keresztül folyósít komoly, milliárdos nagyságrendű támogatásokat, ennek segítségével építenek újjá Kijev környékén több, a harcokban lerombolt épületet.

Egymillió eurós fejlesztésből gyakorlatilag néhány hét alatt megépült és hamarosan átadnak egy könnyűszerkezetes óvodaépületet Borodjanka külterületén, Bucsában pedig az iskola-újjáépítések elindítása mellett egy közösségi intézmény létrehozása van előkészítés alatt 

– ismertette az államtitkár.

Magyar Levente hangsúlyozta, Magyarország Kárpátaljának is segítséget nyújt konkrét intézményfejlesztések formájában, több tucat oktatási intézmény kapott támogatást a szeptemberi jelenléti oktatás megkezdéshez előírt óvóhelyek kialakítására. – A körülmények miatt tragikus kötelezettségünk, hogy a fejlesztési pénzek kihelyezésekor ilyen jellegű előírásoknak is eleget tegyünk, hiszen ezekkel az óvintézkedésekkel a helyi gyerekek kapnak újabb esélyt a normális élethez való visszatéréshez – hangoztatta az államtitkár.

A kormánypárti politikus kitért arra, hogy a további infrastrukturális beruházások mellett zajlanak az egyeztetések a lerombolt kelet-ukrajnai felsőoktatási intézmények tevékenységei egy részének átmeneti magyarországi befogadásáról, illetve a Nyugat-Ukrajnába vagy Kárpátaljára áthelyezett egyetemek fenntartásához történő hozzájárulásról is. – Komoly, nemzetközi hírű egyetemek túlélése és puszta léte lett kérdés, infrastruktúrájuk romokban hever, a több ezer oktatónak és diáknak országrészeket kell átutazniuk ahhoz, hogy folytathassák munkájukat és tanulmányaikat – jegyezte meg az államtitkár.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) által közreadott képen Magyar Levente, a KKM parlamenti államtitkára, Viktor Mikita, Kárpátalja kormányzója, Julia Grisina ukrán parlamenti képviselő és Lehel László, a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet elnök-igazgatója (b-j) a magyar állam támogatásával megvalósított beregszászi óvoda óvóhelyén Beregszászon 2022. november 10-én. MTI/KKM

Ebben a tekintetben is Magyarország Ukrajna barátjaként áll rendelkezésre, és mozgósítja erőforrásait, hogy ezen a szintén stratégiai területen fenn tudjon maradni a kiváló együttműködés 

– fogalmazott az államtitkár.

Magyar Levente kárpátaljai útja során megbeszélést folytatott többek között Viktor Mikitával, Kárpátalja kormányzójával, valamint Julia Grisinával, a Nép Szolgája parlamenti képviselőjével, az ukrán Legfelsőbb Tanács Oktatási, Tudományos és Innovációs Bizottság felsőoktatási albizottságának vezetőjével. Megtekintette a beregszászi anyaotthont, átadta a helyi óvodát, majd látogatást tett egy Nagyszőlősön épülő menekültszállónál.

 

Borítókép: Magyar Levente, a KKM parlamenti államtitkára (b3), Julia Grisina ukrán parlamenti képviselő (b2), Gerevich János, a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet ukrajnai vezetője (b2) és Babják Zoltán begerszászi polgármester (j2) a magyar állam támogatásával megvalósított beregszászi óvoda óvóhelyén 2022. november 10-én. (Fotó: MTI/Nemes János)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.