időjárás 1°C Dorottya , Dóra 2023. február 6.
logo

Novák Katalin: Lélekben 15 millióan vagyunk, és mind együttérzünk a bajbajutottakkal

Dunda György (Kárpátalja)
2022.11.27. 11:46 2022.11.27. 15:24
Novák Katalin: Lélekben 15 millióan vagyunk, és mind együttérzünk a bajbajutottakkal

„Azért is mentem el Kijevbe, hogy ma itt lehessek Kárpátalján” – fogalmazott Novák Katalin köztársasági elnök Facebook-bejegyzésében. Mint ahogy arról lapunk is beszámolt korábban, a magyar államfő szombaton Volodimir Zelenszkij ukrán elnök meghívására részt vett a Gabonát Ukrajnából (Grain from Ukraine) humanitárius program nyitányán Kijevben. A globális élelmiszerválság enyhítésére irányuló kezdeményezés elsősorban azt a cél szolgálja, hogy segítse Afrika országainak ukrán élelmiszerekkel való ellátását. 

Novák Katalin köztársasági elnök kétnapos ukrajnai látogatását Beregszászban folytatta. A kárpátaljai magyarság központjának tekintett városban részt vett a helyi református gyülekezet adventi istentiszteletén, valamint az ugocsai Csepei Tulipán Tanoda hivatalos átadási ünnepségén.

A kárpátaljai magyar közösség tagjainak üzenve kijelentette: 

Lélekben itt vagyunk 15 millióan, akik együtt érzünk a bajbajutottakkal. Még a háború sem képes lerombolni a szeretetet

– hangsúlyozta. Jelezte, a béke hírnökeként érkezett, és számára ajándék, hogy a sokat szenvedett Kárpátalján gyújthatja meg vasárnap késő délután az első adventi gyertyát. 

Beregszász, 2022. november 27. Novák Katalin köztársasági elnök (k) a Beregszászi Református Templomban tartott istentiszteleten 2022. november 27-én. Az államfő mellett Altusz Kristóf, a Sándor-palota diplomáciai igazgatója, Íjgyártó István, Magyarország kijevi nagykövete és Schanda Tamás, a köztársasági elnök kabinetfőnöke (b-j). MTI/Bruzák Noémi
Novák Katalin köztársasági elnök (k) a Beregszászi Református Templomban tartott istentiszteleten 2022. november 27-én. Az államfő mellett Altusz Kristóf, a Sándor-palota diplomáciai igazgatója, Íjgyártó István, Magyarország kijevi nagykövete és Schanda Tamás, a köztársasági elnök kabinetfőnöke (b-j). (Forrás: MTI/Bruzák Noémi)

Az ünnepi istentisztelet után a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskolára vezet az útja. Itt megkoszorúzza egykori elődje, Mádl Ferenc emléktábláját, valamint találkozik a főiskola vezetőségével, a hallgatókkal, illetve a Kárpátaljai Magyar Nagycsaládosok Egyesületének tagjaival.

Az államfő munkamegbeszélést is folytatott a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) vezetőségével, ahol hangsúlyos teret kaphatott az itteni magyar közösség háborús hétköznapjaival kapcsolatos kérdések és problémák sokasága.

Novák Katalin kárpátaljai programja az első adventi gyertya meggyújtásával fejeződik be a beregszászi főiskola előtti téren. Soha korábban nem volt olyan erős üzenetértéke a békét hirdető gyertya lángjának, mint napjainkban.

 

Borítókép: Novák Katalin köztársasági elnök (k) a Beregszászi Református Templomban tartott istentiszteleten 2022. november 27-én. Az államfő mellett Íjgyártó István, Magyarország kijevi nagykövete és Schanda Tamás, a köztársasági elnök kabinetfőnöke (b-j). (Forrás: MTI/Bruzák Noémi)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.