Putyin valószínűleg nem vesz részt a G20-csúcson

Korábban több nyugati ország Oroszország kizárását követelte a G20-csoportból.

MTI
2022. 11. 08. 13:43
BIDEN, Joe; PUTYIN, Vlagyimir
Vlagyimir Putyin orosz elnök megérkezik Genfbe 2021. június 16-án, a Joe Biden amerikai elnökkel tartandó csúcstalálkozója elõtt.MTI/EPA/Keystone/Alessandro Della Valle Fotó: Alessandro Della Valle
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

 Vlagyimir Putyin orosz elnök várhatóan nem vesz részt a G20-csoport jövőhét elején esedékes csúcstalálkozóján – közölte az indonéz elnöki hivatal egyik alkalmazottja kedden. 

– Jóllehet nagy a valószínűsége, hogy Putyin nem vesz részt a világ legfejlettebb és legnagyobb feltörekvő gazdaságait tömörítő G20-csoport idei csúcstalálkozóján, ez még nem jelenti azt, hogy Oroszország nem képviselteti magát 

– közölte Siti Ruhaini Dzuhayatin.

Joko Widodo indonéz elnök meghívta Putyint a november 15-én és 16-án esedékes találkozóra, amit Putyin Jurij Usakov orosz elnöki tanácsadó júniusi közlése szerint el is fogadott. A részvétel pontosítására a Kreml részéről azonban egyelőre nem került sor.

Az indonéz elnök keddi sajtótájékoztatóján közölte, hogy eddig 17 állam vezetőjéről tudják biztosan, hogy részt vesz majd a Balin tartandó találkozón. Widodo szerint ez igen jó arány, hiszen – mint azt újságíróknak elmondta – a húszból általában 17-18 állam vezetője szokott személyesen megjelenni, ám mivel nem szokványos időket élünk, nagyszerű lenne, ha ezúttal is ennyi vezető venne részt a találkozón.

Több ország, köztük elsősorban a találkozóra meghívott Ukrajna vezetése is nemtetszését fejezte ki az orosz elnök részvételét illetően. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a múlt héten leszögezte, hogy abban esetben, ha Putyin jelen lesz a találkozón, Ukrajna lemond a részvételről. Korábban nem csak Zelenszkij, de több nyugati ország is Oroszország kizárását követelte a G20-csoportból.

Borítókép: Vlagyimir Putyin orosz elnök megérkezik Genfbe 2021. június 16-án, a Joe Biden amerikai elnökkel tartandó csúcstalálkozója előtt. (Fotó: MTI/EPA/Keystone/Alessandro Della Valle)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.