Ukrajnában a legkeményebb télre készül orosz és ukrán, katona és civil

Lassan beköszönt a tél az ukrajnai frontokon: az időjárás-előrejelzés egyre csökkenő hőmérsékletet mutat az ország keleti régióiban. A következő hetekben már fagyni fog, és ez az időjárás Oroszország közelmúltbeli, az ukrán elektromos infrastruktúra ellen végrehajtott támadásai miatt nem csak a katonákat hozza nehéz helyzetbe. A harcok minden bizonnyal folytatódni fognak, de más irányt vehetnek a zord időjárás miatt. Az ukrán hátország helyzete, illetve az ukrán felet támogató országok közvéleménye is alakítójává válhat a háborúnak.

2022. 11. 03. 5:54
null
Kijev, 2022. november 1. Lekapcsolták az utcai világítást Kijev központjában 2022. október 31-én. Ukrajnában egyre több áramkimaradásra lehet számítani az energetikai infrastuktúrát célzó orosz légitámadások miatt. MTI/AP/Andrew Kravchenko
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Harcászati szempontból a kemény ukrajnai tél inkább az orosz pozíciók megtartásának kedvez.

A megszállt területeket megvédeni jóval egyszerűbb – főleg a kegyetlen téli viszonyok között –, mint támadó hadmozdulatokat végrehajtani. Elemzők már ősszel arra hívták fel a figyelmet, hogy Ukrajna egyértelmű érdeke az, hogy előrenyomulásával minél több területet szerezzen vissza, mivel a sikerek télen nem folytatódhatnak, először a jég, a hó és a hideg miatt, az enyhülés beköszöntével pedig a sár miatt.

Az ukrán előrenyomulás kulcsának számító tüzérségi támadásokat is jóval megfontoltabban kell majd megterveznie a hadvezetésnek, mivel a tüzérségi eszközök mozgása a hóban sokkal könnyebben követhető, ráadásul az ukrán katonák álcaruhái sem a téli viszonyokra vannak kialakítva. Ez utóbbit, illetve a hideg elleni védekezést Kanada, Bulgária és a NATO együttesen segítik hálózsákok és megfelelő ruházat biztosításával. Oroszországban Kreml-párti orosz bloggerek közösségi finanszírozási kampányokat szerveznek a katonák téli ellátásának támogatására.

A Donbaszban, ahol a sztyeppén az éjszakai hőmérséklet akár mínusz harminc Celsius-fokig is süllyedhet a következő hónapokban, a heti váltásban szolgálatot teljesítő katonák internetes videók segítségével szaunát és szükség-gőzfürdőt is építettek, ahol felmelegedhetnek.

A USA Today amerikai napilapnak nyilatkozó védelmi és hadászati szakértő szerint a háború folytatódik, azonban új taktikai megoldásokat, adott esetben más típusú hagyományos fegyvereket fognak bevetni a felek. Oroszország esetében a morál fejlesztése is komoly feladat.

A tél az ukrán hátországban is különösen kemény lesz.

Kijev szerint a krími híd felrobbantását követően indított orosz rakétatámadások miatt az ukrán elektromos hálózat mintegy 40 százaléka sérült meg.

Irina Verescsuk ukrán miniszterelnök-helyettes az elektromos hálózat túlterhelésének elkerülése érdekében felszólította az Ukrajna területéről elmenekült honfitársait, hogy ne térjenek haza. Tíz tartományban és a fővárosban is korlátozzák az elektromos áram felhasználását. Az áramkimaradások így is teljesen véletlenszerűen jönnek, és általában 15–20 percig tartanak, mire a generátorokról újra tud indulni a hálózat. A hordozható elektronikai eszközöket a lakosok akkor töltik, amikor tudják, az egészségügyi ellátás azonban óriási kockázatokkal néz szembe.

Mégis mit tegyünk 15–20 percig, ha egy lélegeztetőgép áll le az áramszünet miatt?

nyilatkozta a CNN-nek egy harkivi kórház csecsemőosztályának vezetője.

A liechtensteini GIS agytröszt elemzése szerint a tél az Ukrajnát támogató nyugati államok lakosságát és kormányait is soha nem látott mértékben teszi majd próbára.

A kutatóintézet szerint erősödhet az egyes országokban a választók azon tábora, akik a háború minél előbbi végét akarják majd, és azt, hogy országuk vezetői „egyszerűen csak legyenek semlegesek Oroszországgal” annak érdekében, hogy az egekbe szökő energiaárak végre egy normális szintre térjenek vissza.

Ez pedig megtörheti a Washington által vezetett, Kijevet katonailag és pénzügyileg rendíthetetlenül támogató nyugati koalíciót.

Borítókép: lekapcsolták az utcai világítást Kijev központjában 2022. október 31-én. Ukrajnában egyre több áramkimaradásra lehet számítani az energetikai infrastruktúrát célzó orosz légitámadások miatt (Fotó: MTI/AP/Andrew Kravchenko)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.