időjárás -1°C Aranka 2023. február 8.
logo

Uniós biztos: Átfogó migrációs intézkedések kellenek

Magyar Nemzet
Forrás: MTI
2022.11.23. 12:25 2022.11.23. 14:20
Uniós biztos: Átfogó migrációs intézkedések kellenek

– Migrációs kihívások mindig jelentkezni fognak, ezért az Európai Unió válaszainak nem szabad esetinek lenniük. Eljött az ideje, hogy fenntartható, átfogó európai menekültügyi és migrációs keretet hozzon létre az unió – jelentette ki az európai életmód előmozdításáért felelős uniós biztos Strasbourgban szerdán.

Margarítisz Szkínász az Európai Parlament (EP) strasbourgi plenáris ülésének menekültügyi és migrációs kérdésekről folyatott vitáján emlékeztetett: 

minden migrációs útvonalon növekszik az illegális bevándorlás, köztük a legnagyobb nyomás a Nyugat-Balkánon keresztül vezető útvonalon található országokra nehezedik.

A szolidaritás kifejezése mellett célzott intézkedések azonnali meghozatalára van szükség, hogy a migráció kezelésében minden útvonalon gyors eredményt tudjanak elérni a tagállamok az EU határ- és partvédelmi ügynöksége, a Frontex támogatása mellett – tette hozzá az uniós biztos.

Megvannak a forrásaink, az eszközeink, és van politikai akarat arra, hogy a migrációt a bizalom és a szolidaritás szellemében kezeljük

– tette hozzá Margarítisz Szkínász.

Ylva Johansson uniós belügyi biztos beszédében azt hangsúlyozta, hogy az unió számára intézkedései meghozatalakor is a legfontosabbnak az emberéletek mentésének kell lennie. Hozzátette ugyanakkor, hogy az unióba kívánkozók között azok vannak többségben, akik nem szorulnak nemzetközi védelemre. Esetükben a visszaküldésről kell beszélni, illetve lehetőséget kell teremti számukra, hogy legálisan léphessenek be az Európai Unióba.

 

Borítókép: Didier Reynders, az Európai Bizottság jogérvényesülésért felelős tagja, Margaritisz Szkínász, az európai életmód előmozdításáért felelős biztos és migrációs ügyekért felelős alelnök, valamint Ursula von der Leyen bizottsági elnök (b–j) beszélget az uniós testület rendes heti ülésén Brüsszelben 2022. július 20-án (Forrás: MTI/EPA/Stephanie Lecocq)
 

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.