időjárás 2°C Marcella 2023. január 31.
logo

A kifutópályához ragasztották magukat a klímaaktivisták Németországban

Magyar Nemzet
Forrás: MTI
2022.12.08. 13:10 2022.12.08. 20:39
A kifutópályához ragasztották magukat a klímaaktivisták Németországban

Klímavédelmi aktivisták megzavarták a közlekedést csütörtökön a müncheni nemzetközi repülőtéren. 

Az Utolsó Nemzedék nevű német éghajlatvédelmi csoport aktivistái egyelőre ismeretlen módon hatoltak be a bajor tartományi főváros repülőterének védett övezetébe, ahol ragasztóval az egyik kifutópályához vezető gurulóút burkolatához rögzítették magukat.

A repülőgépek útjára települt négy aktivista miatt nagyjából háromnegyed óráig csak egy kifutópályán zajlott a közlekedés, de járatokat nem kellett törölni. A szövetségi rendőrség „nagyon gyorsan eltávolította” a behatolókat – mondta a reptér szóvivője a Bayerischer Rundfunk tartományi közszolgálati médiatársaságnak.

A müncheni akcióval egy időben több aktivista a berlini nemzetközi repülőtér forgalmát is megpróbálta megbénítani.

Ketten jutottak be a gépek közlekedésére szolgáló térségbe, ahol ugyancsak egy gurulópályához rögzítették magukat, de szinte azonnal eltávolították őket.

Az éghajlatvédelmi erőfeszítések azonnali növelését követelő csoport az utóbbi hónapokban számos hasonló figyelemfelkeltő és tiltakozó akciót hajtott végre. A berlini reptér megbénításával is próbálkoztak már, november 24-én több órára leállt a forgalom az egyik kifutópályát elfoglaló aktivistáik miatt, egy nappal korábban pedig a csoport két tagja a karmesteri pulpitushoz rögzítette magát hangverseny közben Hamburg világhírű koncertpalotájában, az Elbai Filharmóniában.

 

Borítókép: Az Utolsó Nemzedék klímavédelmi csoport négy aktivistája elzárta a németországi müncheni nemzetközi repülőtér (MUC/EDDM) két kifutópályájának egyikét, ezért azokat ideiglenesen be kellett zárni 2022. december 8-án (Forrás: Karl-Josef Hildenbrand/DPA/DPA Picture-Alliance az AFP-n keresztül)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.