időjárás 1°C Dorottya , Dóra 2023. február 6.
logo

Átfogó stratégiai megállapodásokat kötött Szaúd-Arábia és Kína

Magyar Nemzet
Forrás: MTI
2022.12.08. 19:16 2022.12.08. 19:40
Átfogó stratégiai megállapodásokat kötött Szaúd-Arábia és Kína

Átfogó stratégiai partnerségi és egyetértési megállapodásokat kötött Szaúd-Arábia és Kína – közölte a SPA szaúdi állami hírügynökség csütörtökön Hszi Csin-ping kínai elnök rijádi látogatásával kapcsolatban.

Az SPA nem közölt további részleteket a stratégiai megállapodás tartalmáról, de a kínai elnök és Mohammed bin Szalmán szaúdi koronaherceg, miniszterelnök számos egyetértési megállapodást is aláírt.

Az első egyezmény a hidrogénenergia és a működőtőke-befektetések elősegítése, a másik a szaúdi királyság 2030-as jövőképe és a kínai Selyemút nevű nemzetközi kereskedelmi kezdeményezés összehangolásáról szólt.

Megállapodást írtak alá a kínai Huawei óriásvállalattal a felhőalapú számítógépes együttműködésről, valamint a szaúdi városok csúcstechnológiás épületkomplexumainak építéséről is.

Peking szerint Hszi Csin-ping rijádi látogatása és a megállapodások aláírása az eddigi legnagyobb volumenű kínai diplomáciai kezdeményezés az arab világban.

HSZI Csin-ping; SZALMÁN, Mohamed bin
A szaúdi királyi udvar által közreadott kép Hszi Csin-ping kínai elnökről (balra) és Mohammed bin Szalmán szaúdi koronahercegről a rijádi al-Jamana palotában tartott fogadási ünnepségen 2022. december 8-án. Fotó: MTI/EPA/Szaúdi királyi udvar/Bandar Aldzsalud

A kínai elnököt ennek megfelelően kiemelkedő diplomáciai pompával fogadták Rijádban: a kínai és szaúdi lobogókkal díszített gépkocsikonvojt a szaúdi király gárda arab telivéreken lovagló tagjai kísérték a szaúdi királyi palotához.

Mindez éles ellentétben állt azzal a hűvösséggel, amellyel Szaúd-Arábia tényleges politikai vezetője júliusban Joe Biden amerikai elnököt fogadta. 

Rijád és Washington kapcsolatait, valamint az amerikai elnök szaúdi látogatását a szaúdi energiapolitika és Dzsamál Hasogdzsi szaúdi ellenzéki újságíró 2018-as meggyilkolása is beárnyékolta.

Az Egyesült Államok kormánya szerdán kijelentette, hogy a kínai elnök rijádi látogatása jó példa arra, hogyan igyekszik Peking egyre nagyobb befolyást gyakorolni világszerte, de ez sem fogja megváltoztatni Washington közel-keleti politikáját.

Szaúd-Arábia és az Egyesült Arab Emírségek csütörtökön azonban hivatalosan is bejelentette: a szaúdi koronaherceg és az emírségek elnöke vezetésével sikeresek voltak azok a közvetítési erőfeszítések, amelyek eredményeként Brittney Griner amerikai kosárlabdabajnokot fogolycsere-egyezmény keretében csütörtökön hazaengedte Oroszország.

 

Borítókép: A szaúdi királyi udvar által közreadott kép Hszi Csin-ping kínai elnökről (balra) és Mohammed bin Szalmán szaúdi koronahercegről a rijádi al-Jamana palotában folytatott megbeszélésük közben 2022. december 8-án. A kínai elnök háromnapos látogatásra érkezett Szaúd-Arábiába a kétoldalú kapcsolatok erősítése céljából, valamint részt vesz az Öböl-menti Együttműködési Tanács (GCC) országainak csúcstalálkozóján (Fotó: 
MTI/EPA/Szaúdi királyi udvar/Bandar Aldzsalud)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.