Átfogó stratégiai megállapodásokat kötött Szaúd-Arábia és Kína

A kínai elnököt kiemelkedő diplomáciai pompával, míg korábban Joe Biden amerikai elnököt hűvösséggel fogadták Rijádban.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2022. 12. 08. 19:16
HSZI Csin-ping; SZALMÁN, Mohamed bin
Rijád, 2022. december 8. A szaúdi királyi udvar által közreadott kép Hszi Csin-ping kínai elnökrõl (b) és Mohammed bin Szalmán szaúdi koronahercegrõl a rijádi al-Jamana palotában folytatott megbeszélésük közben 2022. december 8-án. A kínai elnök háromnapos látogatásra érkezett Szaúd-Arábiába a kétoldalú kapcsolatok erõsítése céljából, valamint részt vesz az Öböl-menti Együttmûködési Tanács (GCC) országainak csúcstalálkozóján. MTI/EPA/Szaúdi királyi udvar/Bandar Aldzsalud Fotó: Bandar Aldzsalud
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Átfogó stratégiai partnerségi és egyetértési megállapodásokat kötött Szaúd-Arábia és Kína – közölte a SPA szaúdi állami hírügynökség csütörtökön Hszi Csin-ping kínai elnök rijádi látogatásával kapcsolatban.

Az SPA nem közölt további részleteket a stratégiai megállapodás tartalmáról, de a kínai elnök és Mohammed bin Szalmán szaúdi koronaherceg, miniszterelnök számos egyetértési megállapodást is aláírt.

Az első egyezmény a hidrogénenergia és a működőtőke-befektetések elősegítése, a másik a szaúdi királyság 2030-as jövőképe és a kínai Selyemút nevű nemzetközi kereskedelmi kezdeményezés összehangolásáról szólt.

Megállapodást írtak alá a kínai Huawei óriásvállalattal a felhőalapú számítógépes együttműködésről, valamint a szaúdi városok csúcstechnológiás épületkomplexumainak építéséről is.

Peking szerint Hszi Csin-ping rijádi látogatása és a megállapodások aláírása az eddigi legnagyobb volumenű kínai diplomáciai kezdeményezés az arab világban.

HSZI Csin-ping; SZALMÁN, Mohamed bin
A szaúdi királyi udvar által közreadott kép Hszi Csin-ping kínai elnökről (balra) és Mohammed bin Szalmán szaúdi koronahercegről a rijádi al-Jamana palotában tartott fogadási ünnepségen 2022. december 8-án. Fotó: MTI/EPA/Szaúdi királyi udvar/Bandar Aldzsalud

A kínai elnököt ennek megfelelően kiemelkedő diplomáciai pompával fogadták Rijádban: a kínai és szaúdi lobogókkal díszített gépkocsikonvojt a szaúdi király gárda arab telivéreken lovagló tagjai kísérték a szaúdi királyi palotához.

Mindez éles ellentétben állt azzal a hűvösséggel, amellyel Szaúd-Arábia tényleges politikai vezetője júliusban Joe Biden amerikai elnököt fogadta. 

Rijád és Washington kapcsolatait, valamint az amerikai elnök szaúdi látogatását a szaúdi energiapolitika és Dzsamál Hasogdzsi szaúdi ellenzéki újságíró 2018-as meggyilkolása is beárnyékolta.

Az Egyesült Államok kormánya szerdán kijelentette, hogy a kínai elnök rijádi látogatása jó példa arra, hogyan igyekszik Peking egyre nagyobb befolyást gyakorolni világszerte, de ez sem fogja megváltoztatni Washington közel-keleti politikáját.

Szaúd-Arábia és az Egyesült Arab Emírségek csütörtökön azonban hivatalosan is bejelentette: a szaúdi koronaherceg és az emírségek elnöke vezetésével sikeresek voltak azok a közvetítési erőfeszítések, amelyek eredményeként Brittney Griner amerikai kosárlabdabajnokot fogolycsere-egyezmény keretében csütörtökön hazaengedte Oroszország.

 

Borítókép: A szaúdi királyi udvar által közreadott kép Hszi Csin-ping kínai elnökről (balra) és Mohammed bin Szalmán szaúdi koronahercegről a rijádi al-Jamana palotában folytatott megbeszélésük közben 2022. december 8-án. A kínai elnök háromnapos látogatásra érkezett Szaúd-Arábiába a kétoldalú kapcsolatok erősítése céljából, valamint részt vesz az Öböl-menti Együttműködési Tanács (GCC) országainak csúcstalálkozóján (Fotó: 
MTI/EPA/Szaúdi királyi udvar/Bandar Aldzsalud)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.