időjárás 2°C Ignác 2023. február 1.
logo

Kína nélkül, Amerikával és Oroszországgal tartották meg a hadiipari vásárt

Magyar Nemzet
2022.12.08. 14:54 2022.12.08. 18:48
Kína nélkül, Amerikával és Oroszországgal tartották meg a hadiipari vásárt

Kína részvétele nélkül nyitották meg csütörtökön Vietnam első nagyszabású hadiipari vásárát, ugyanis Peking visszautasította a meghívást, mindazonáltal minden nagyobb fegyverexportőr ország részt vesz rajta, élükön az Egyesült Államokkal és Oroszországgal.

A Hanoi légibázison megrendezett vásáron 174 kiállító vesz részt harminc országból.

Az Egyesült Államok és Oroszország között komoly verseny folyik azért, hogy ki szállíthat fegyvert a jövőben a Kínával határos, stratégiai fontosságú délkelet-ázsiai országnak.

Vietnam és Kína viszonya régóta konfliktusos, részben a Dél-kínai-tengeren fennálló területi, részben az energiahasznosítási viták miatt, és ez lehet annak az oka, hogy Kína nem vett részt a rendezvényen.

Pham Minh Chinh vietnami miniszterelnök a vásár megnyitóján elmondott beszédében azt mondta: Hanoi a fegyverbeszerzések diverzifikálására törekszik majd a következő években.

Elemzők szerint ez a diverzifikáció leginkább az Oroszországtól való függőség csökkentését jelenti.

Oroszország jelenleg Vietnam védelmi képességeinek 80 százalékát szállítja. Az orosz fegyverek vonzereje ugyanakkor az elmúlt időszakban csökkent az országgal szemben bevezetett nyugati szankciók, valamint amiatt, hogy Moszkva esetleg korlátozza védelmi exportját az ukrajnai háború miatt.

 

Borítókép: Vietnam első nemzetközi védelmi kiállítása Hanoiban, 2022. december 8-án. (Forrás: Việt Nam News/Twitter)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.