Lapozó: Oroszországnak három lehetséges válasza van az olajárplafonra

Az olasz kormány nem küld több fegyverkészletek Ukrajnának · Csökkenthetik az élelmiszerek áfáját és befagyaszthatják a jelzáloghiteleket Spanyolországban · Belgium kilencéves kortól tanítana a hormonterápiákról és a nemváltoztató műtétekről · Oroszországnak három lehetséges válasza van a nemrégiben bevezetett olajárplafonra.

Magyar Nemzet
2022. 12. 08. 13:28
null
Moszkva, 2022. október 27. A Gazprom orosz gázipari cég olajipari leányvállalatának, a Gazpromneft MNZP-nek a moszkvai olajfinomítója 2022. október 27-én. MTI/EPA/Makszim Sipenkov Fotó: Makszim Sipenkov
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az olasz kormány nem küld több fegyverkészletek Ukrajnának

„Pillanatnyilag nem küld fegyvert Ukrajnának az olasz kormány” – nyilatkozta Antonio Tajani külügyminiszter az Affari Italiani hírportálnak. A tárca vezetője úgy fogalmazott, abban bízik, hogy nem lesz szükség a fegyverszállítmányokra. „Minden az orosz fél hozzáállásától függ, akinek úgy tűnik, jelenleg nem áll szándékában békét kötni, de még meggondolhatja magát. Mindannyian a béke megteremtésén munkálkodunk” – jelentette ki Tajani. A külügyminiszter ugyanakkor hozzátette, hogy a béke nem jelentheti Ukrajna feladását, majd megerősítette, hogy az olasz kormány továbbra is támogatja segélyszállítmányokkal Kijevet. Olaszország ugyanis az elmúlt hónapokban 51 tonna elektromos készüléket és energiaátalakítót küldött az ukránoknak. Az újságírók azért tartották fontosnak a fegyverszállítmányok kérdését, mert a múlt héten a parlament megszavazta, hogy Itália 2023-ban is támogatja Ukrajnát.

Forrás: affaritaliani.it

Csökkenthetik az élelmiszerek áfáját és befagyaszthatják a jelzáloghiteleket Spanyolországban

A szélsőbaloldali Unidas Podemos (Együtt képesek vagyunk) képviselője, Yolanda Díaz –, aki egyben a spanyol kormány második alelnöke – egy olyan intézkedéscsomagot készít elő, amely a háztartások megsegítését célozza a gazdasági válság okozta nehéz helyzetben. A miniszter az év közbeni felmérések eredményein felbuzdulva egyebek mellett azt javasolja a szocialistáknak, hogy korlátozzák a bevásárlókosár költségeit az élelmiszerek áfájának csökkentésével. A szocialista mezőgazdasági miniszter, Luis Planas támogatásáról biztosította Díazt, aki szerint logikus, hogy az élelmiszerárak kontrollálatlan emelkedése ellen is fel kell lépni, ugyanis egy olyan családnak, amely havonta átlagosan ezer euróból él, egyre nehezebb finanszírozni az átlagosan 15 százalékos élelmiszerár-emelkedést. Pedro Sánchez kormányfő megígérte, hogy még az év vége előtt döntést hoznak a legfontosabb intézkedésekről. A másik kulcsfontosságú segítség, amiről Díaz a szocialistákkal egyeztet, az a jelzáloghitelek törlesztőrészleteinek befagyasztása. Az alelnök szerint sok spanyol család számára lehetetlen küldetésnek bizonyul kifizetni a sok esetben 55 százalékkal megemelkedett hiteltörlesztőket.

Forrás: eleconomista.es

Belgium kilencéves kortól tanítana a hormonterápiákról és nemváltoztató műtétekről

A belgiumi közoktatásban hamarosan megjelenik az a dokumentum, amely az óvodák, az általános iskolák és a gimnáziumok oktatóinak ad útmutatást az 5–18 éves korosztály párkapcsolati és szexuális neveléséhez. Az útmutató kidolgozását az Evras szervezet koordinálta, azzal a céllal, hogy – az oktatási minisztérium tudtával és megbízásával – Belgiumban központilag egységesítse az eddig iskolánként eltérő szexuális nevelési stratégiákat. Az útmutató azonban már a hivatalos bemutatása előtt vitát és ellenkezést váltott ki annak ellenére, hogy a szerzők hangsúlyozzák, a dokumentum nem közvetlenül a gyerekek számára, hanem „csak” az őket oktató tanárok számára ad instrukciókat a szexuális nevelés terén. A gyermekpszichiáterek több tekintetben veszélyesnek nevezik az útmutatót a gyerekekre nézve.

Az Evras szerzeménye ugyanis azt állítja, hogy a kisgyermekek már ötéves korban a tudatára ébredhetnek annak, hogy születéskori biológiai nemük nem feltétlenül felel meg a saját belső érzéseik szerinti nemi identitásuknak. Kilenc éves korban pedig – a nemi érés kezdetén – már megjelenik a transzneműség fogalma, s ekkor kell őket arról tájékoztatniuk, hogy léteznek hormonterápiák, sőt a külső nemi jelleget megváltoztató műtéti beavatkozások is. Ugyancsak kilencéves kortól javasolja az Evras a gyerekek informálását arról, hogy szabadon választhatják meg partnereik nemét és számát. Kilencéves korban kell arról is értesülniük, hogy a szexuális tartalmú sms-ek, az egymásnak küldött meztelen fotók szexuálisan izgatóak lehetnek és örömet okozhatnak. A központilag egységesített útmutatóval kapcsolatban megszólaló gyermekpszichiáter, Sophie Dechene azonban máshogy vélekedik. A szakember úgy fogalmaz, hogy egy 9–11 éves gyerek nem küldözget szexuális tartalmú üzeneteket, de ha mégis, akkor az intő jel arra, hogy a gyerek hétköznapjaiban valami nagyon nincs rendben, és ilyenkor a szülőknek bátorítgatás helyett inkább konzultálniuk kell a megfelelő szakemberekkel. Az Evras által készített nevelési útmutatón számos belga szervezet logója szerepel támogatásuk jeleként. A belgiumi katolikus oktatás szülőinek egyesületei azonban tiltakoznak az Evras dokumentuma ellen, és kifogásolják, hogy a szervezet kész tények elé állítja a szülőket. A témáról beszámolót készítő belga RTL az oktatási minisztériumtól azt a felvilágosítást kapta, hogy az Evras útmutatója még nem végleges.

Forrás: rtl.be

Oroszországnak három lehetséges válasza van az olajárplafonra

Az orosz hatóságok háromféleképpen reagálhatnak az EU és a G7-országok által bevezetett orosz olajárplafonra – írja a Vedomosztyi orosz lap.

Az első lehetőség szerint Oroszország megtiltja az orosz olaj eladását a korlátozásokat támogató államoknak, még akkor is, ha azok közvetítőkön vagy azok láncán keresztül vásárolnak olajat. Ennek értelmében az érintettek főleg a G7 országai lennének.

A második lehetőség a teljes exporttilalom, függetlenül attól, hogy melyik ország a kedvezményezett – magyarázza a kiadvány.

A harmadik forgatókönyv szerint folyamatban van egy irányár mértékének kidolgozása, amely meghatározza az Ural típusú kőolaj maximális árengedményét, amelyet a referenciaértéknek tekintett Brenthez képest állítana be. Ennek értelmében az ár emelésével Oroszország nem engedélyezné az ügyletet.

Egyelőre egyik lehetőséget sem hagyták jóvá, de más változatok vagy ezek kombinációja is szóba jöhetnek – írja a lap.

Forrás: ria.ru

Borítókép: a Gazprom orosz gázipari cég olajipari leányvállalatának, a Gazpromneft MNZP-nek a moszkvai olajfinomítója 2022. október 27-én (Fotó: MTI/EPA/Makszim Sipenkov)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.