Az olasz kormány szigorúbban fog viszonyulni a civil szervezetekhez

A civil hajók lefoglalását és a rájuk kivethető pénzbírság emelését jelentette be Matteo Piantedosi olasz belügyminiszter csütörtök este, aki szerint egyes civil szervezetek célja az európai politika és társadalom destabilizálása.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2022. 12. 16. 11:47
ROCCELLA, Eugenia; PIANTEDOSI, Matteo
Róma, 2022. október 22. Eugenia Roccella leendõ család-, népesedésügyi és esélyegyenlõségi miniszter (b) és Matteo Piantedosi leendõ belügyminiszter a szeptember 25-i elõrehozott parlamenti választások eredményeképpen megalakuló olasz kormány beiktatási ünnepségére érkezik a római elnöki rezidenciára, a Quirinale-palotába 2022. október 22-én. MTI/EPA/ANSA/Giuseppe Lami Fotó: Giuseppe Lami
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A belügyi tárca vezetője hangoztatta, hogy néhány héten belül új magatartási kódexet vezetnek be a Földközi-tengeren tevékeny civil szervezetek számára, melyek hajói az olasz partok felé tartanak, migránsokkal a fedélzetükön.

Elmondta, megemelik a civil hajókra kivethető közigazgatási bírság mértékét, és szükség esetén a hatóságok le is foglalhatják őket.

Piantedosi kijelentette, a római kormány nem törődik bele, hogy Olaszország egyedüli kikötési ponttá váljon Európában. Hozzátette, a tervezett előírások szabályozni kívánják a civil szervezetek tevékenységét, melyek szabályok nélkül cselekednek, és azt hiszik, rájuk kényszeríthetik a tevékenységüket.

A migrációról az államoknak, nem pedig a civil szervezeteknek kell dönteniük – jelentette ki a miniszter. Megjegyezte, a tengeri mentés szintén az államok feladata.

A belügyminiszter a jobboldali Olasz Testvérek (FdI) megalapításának tizedik évfordulója alkalmából rendezett nyilvános találkozón szólalt fel, melyet Róma belvárosában tartottak.

Matteo Piantedosi úgy vélte,

nem lenne meglepetés, ha kiderülne, hogy egyes nem kormányzati szervezetek egy nagyobb hálózat láncszemeit képzik, melyet olyasvalaki irányít, aki azt a nézetet akarja keresztülvinni, hogy a migráció ellenőrizhetetlen jelenség.

Kijelentette, nem zárja ki, hogy egyes civil szervezetek mögött akár titkosszolgálati tevékenység is húzódhat, mivel befolyásolási mechanizmusokat alkalmaznak, melyek célja az országok politikai és gazdasági destabilizálása.

Giorgia Meloni miniszterelnök a Brüsszelben zajló európai uniós csúcstalálkozón kijelentette, a tagállamoknak eltérő az álláspontja a migrációról, de az EU-nak egyértelmű politikai vonalat kell képviselnie. Meloni minél gyorsabb migrációs találkozót sürgetett, amelynek időpontja Emmanuel Macron francia elnök közlése szerint februárban Párizsban lehet.

Róma nem először próbálkozik magatartási kódex bevezetésével: a korábbi baloldali belügyminiszter Marco Minniti 2017 nyarán írt alá szabályrendszert egy tucatnyi civil szervezettel. A Matteo Salvini belügyminisztersége idején 2018-ban bevezetett rendelkezések a hajók lefoglalását tartalmazták, valamint akár ötvenezer euróig terjedő bírság kiszabását a hajókra.

Év eleje óta több mint 98 ezer ember érkezett az olasz partokra.

Borítókép: Matteo Piantedosi (Fotó: MTI/EPA/ANSA/Giuseppe Lami)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.