időjárás 6°C Beáta , Izolda 2023. március 22.
logo

Ennyibe kerül az orosz-ukrán háború a világgazdaságnak + videó

Az olasz kormány szigorúbban fog viszonyulni a civil szervezetekhez

Magyar Nemzet
Forrás: MTI
2022.12.16. 11:47 2022.12.16. 11:58
Az olasz kormány szigorúbban fog viszonyulni a civil szervezetekhez

A civil hajók lefoglalását és a rájuk kivethető pénzbírság emelését jelentette be Matteo Piantedosi olasz belügyminiszter csütörtök este, aki szerint egyes civil szervezetek célja az európai politika és társadalom destabilizálása.

A belügyi tárca vezetője hangoztatta, hogy néhány héten belül új magatartási kódexet vezetnek be a Földközi-tengeren tevékeny civil szervezetek számára, melyek hajói az olasz partok felé tartanak, migránsokkal a fedélzetükön.

Elmondta, megemelik a civil hajókra kivethető közigazgatási bírság mértékét, és szükség esetén a hatóságok le is foglalhatják őket.

Piantedosi kijelentette, a római kormány nem törődik bele, hogy Olaszország egyedüli kikötési ponttá váljon Európában. Hozzátette, a tervezett előírások szabályozni kívánják a civil szervezetek tevékenységét, melyek szabályok nélkül cselekednek, és azt hiszik, rájuk kényszeríthetik a tevékenységüket.

A migrációról az államoknak, nem pedig a civil szervezeteknek kell dönteniük – jelentette ki a miniszter. Megjegyezte, a tengeri mentés szintén az államok feladata.

A belügyminiszter a jobboldali Olasz Testvérek (FdI) megalapításának tizedik évfordulója alkalmából rendezett nyilvános találkozón szólalt fel, melyet Róma belvárosában tartottak.

Matteo Piantedosi úgy vélte,

nem lenne meglepetés, ha kiderülne, hogy egyes nem kormányzati szervezetek egy nagyobb hálózat láncszemeit képzik, melyet olyasvalaki irányít, aki azt a nézetet akarja keresztülvinni, hogy a migráció ellenőrizhetetlen jelenség.

Kijelentette, nem zárja ki, hogy egyes civil szervezetek mögött akár titkosszolgálati tevékenység is húzódhat, mivel befolyásolási mechanizmusokat alkalmaznak, melyek célja az országok politikai és gazdasági destabilizálása.

Giorgia Meloni miniszterelnök a Brüsszelben zajló európai uniós csúcstalálkozón kijelentette, a tagállamoknak eltérő az álláspontja a migrációról, de az EU-nak egyértelmű politikai vonalat kell képviselnie. Meloni minél gyorsabb migrációs találkozót sürgetett, amelynek időpontja Emmanuel Macron francia elnök közlése szerint februárban Párizsban lehet.

Róma nem először próbálkozik magatartási kódex bevezetésével: a korábbi baloldali belügyminiszter Marco Minniti 2017 nyarán írt alá szabályrendszert egy tucatnyi civil szervezettel. A Matteo Salvini belügyminisztersége idején 2018-ban bevezetett rendelkezések a hajók lefoglalását tartalmazták, valamint akár ötvenezer euróig terjedő bírság kiszabását a hajókra.

Év eleje óta több mint 98 ezer ember érkezett az olasz partokra.

Borítókép: Matteo Piantedosi (Fotó: MTI/EPA/ANSA/Giuseppe Lami)

 

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.