Bevándorlásellenes irányt vesznek a francia Republikánusok

A radikális jobboldali és szuverenista nézeteket valló Éric Ciottitól remélik a párt felélesztését.

2022. 12. 12. 11:14
null
Párizs, 2022. december 12. Eric Ciotti, a francia ellenzéki jobbközép Köztársaságiak (LR) párt új elnöke beszédének végén a párizsi pártszékházban a megválasztása után, 2022. december 11-én. MTI/EPA/Christophe Petit Tesson Fotó: Christophe Petit Tesson
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A bevándorlásellenes Éric Ciottit választotta meg elnökének a francia konzervatív Republikánusok tagsága vasárnap, a nemzetközi sajtó értékelése szerint ezzel jobbra tolódik az egykor szebb napokat látott párt. Ciottira a párttagság 53,7 százaléka adta a voksát a választás második, vasárnapi fordulójában, míg ellenfele, Bruno Retailleau 46,3 százalékot kapott.

A korábban több köztársasági elnököt adó párt mindössze 62 mandátumot szerzett az 577 fős nemzetgyűlésben az idei nyári parlamenti választások révén, míg államfőjelöltjük, Valérie Pécresse a szavazatok 5 százalékát sem tudta megszerezni az áprilisi elnökválasztás első fordulójában. A jobboldali térfélen így nem csupán Marine Le Pen, a Nemzeti Tömörülés vezéralakja hagyta le Pécresse-t, de Éric Zemmour publicista is.

Miután a Republiánusok liberális szárnyának jelöltje, Valérie Pécresse láthatólag nem tudta maga mellé csábítani a szavazókat, most úgy tűnik, határozott jobboldali irányvonallal próbálkozik a párt.

A dél-franciaországi Nice-ből származó, 57 éves Ciotti – aki 2007 óta parlamenti képviselő – a tavalyi előválasztáson is indult az államfőjelöltségért, de végül 61:39 százalékos arányban maradt alul Pécresse-szel szemben. Az akkori versengésben Ciotti kemény bevándorlásellenes és szuverenizmust támogató szavaival hívta fel magára a figyelmet. Mint mondta, a migráció miatt Franciaországban lakosságcsere zajlik, de

 

Franciaországnak Franciaországnak kell maradnia, gyerekeinknek olyan országban kell élniük, amely nem tagadja meg a történelmét.

 

Annak a félelmének is hangot adott, hogy már nem lehet asszimilálni a bevándorlókat, mert túl sokan vannak. „Nincs olyan, hogy migrációs jog. Franciaországnak azonban joga van eldönteni, hogy kiket akar befogadni és kiket nem” – fejtette ki, mondván: Franciaországnak nem szabad fogadnia a Földközi-tengeren átkelő migránsok hajóit.

Tavalyi előválasztási kampányában Ciotti népszavazást ígért a bevándorlás kérdéséről, illetve azt, hogy megszüntetné a Franciaországban eddig bevett gyakorlatnak számító családegyesítést, és több évre szóló bevándorlási moratóriumot hirdetne. Emellett

az alkotmány szövegébe foglalná a zsidó-keresztény civilizációs örökséget.

Ciotti megválasztása tovább bonyolíthatja a politikai erőviszonyokat a nemzetgyűlésben is. Emmanuel Macron államfő pártja ugyanis a nyáron kisebbségbe került, így gyakran a Republikánusok szavazataira van szüksége a törvények megszavazásához, például a jövő év elején terítékre kerülő nyugdíjreform elfogadásához is ellenzéki támogatókat kell szereznie.

 

Borítókép: Éric Ciotti, a francia ellenzéki konzervatív Republikánusok párt új elnöke beszédének végén a párizsi pártszékházban a megválasztása után, 2022. december 11-én (Fotó: MTI/EPA/Christophe Petit Tesson)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.