Brüsszelben elfogadták a kilencedik szankciós csomagot

Az Európai Unió elfogadta a kilencedik szankciós csomagot Oroszországgal szemben, válaszul az ukrajnai offenzívára. A szankciók ezúttal az orosz védelmi ipart, politikusokat, politikai pártokat, további orosz bankokat és műsorszolgáltatókat helyeznek retorzió alá.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2022. 12. 16. 15:59
VON DER LEYEN, Ursula
Berlin, 2022. október 25. Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke felszólal az Ukrajna háború utáni újjáépítésérõl rendezett konferencián Berlinben 2022. október 25-én. MTI/EPA/Clemens Bilan Fotó: Clemens Bilan
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az európai uniós tagállamokat tömörítő Tanács pénteken elfogadta a kilencedik uniós szankciós csomagot Oroszországgal szemben, válaszul az Ukrajna ellen indított háborúra, a megszorító intézkedések az orosz gazdaságot, valamint a háborúért, annak támogatásáért felelősöket célozzák.

Az uniós tanács tájékoztatása szerint az újabb szankciós csomag alapján megszorító intézkedések vonatkoznak az orosz védelmi ipart támogató vállalatokra, politikusokra és politikai pártokra. 

További három orosz bankot céloznak, köztük az Orosz Regionális Fejlesztési Bankot, amelyet az Unió fel fog venni azon orosz állami tulajdonú vagy ellenőrzésű szervezetek jegyzékébe, amelyekre teljes tranzakciós tilalom vonatkozik.

Mindemellett  négy orosz műsorszolgáltató működése is betiltásra került, névszerint az NTV Mir, a Rosszija 1, a REN TV és a Pervij Kanal. A közlemény szerint a felsorolt médiaorgánumok az orosz vezetés állandó ellenőrzése alatt állnak, és összehangolt dezinformációs és háborús propagandatevékenyéget folytatnak, legitimálva ezzel Oroszország ukrajnai agresszióját.

További exportellenőrzéseket és korlátozásokat vezetnek be, különösen a kettős felhasználású, vagyis a polgári mellett a katonai célokra is használható termékekre. Ezen túlmenően az EU kiterjeszti a légiközlekedésre és az űriparhoz kapcsolódó árukra és technológiákra vonatkozó exporttilalmat a repülőgép-hajtóművekre és alkatrészeikre is. Tilos lesz továbbá a drónok hajtóműveinek Oroszországba, illetve bármely olyan országba irányuló közvetlen kivitele, amely drónokat szállíthat Oroszországba.

Az intézkedés vegyi anyagokat, idegmérgeket, elektronikai és informatikai eszközök alkatrészeit érinti, valamint megtiltja az orosz bányászati ágazatba történő új beruházásokat. Azonban az elfogadott intézkedések egyike sem irányul a mezőgazdasági és élelmiszeripari termékek, köztük a búza és a műtrágyák Oroszországgal folytatott kereskedelmére.

Oroszország folyamatosan támadja az ukrán civil infrastruktúrát, célja pedig az ország megbénítása a tél előrehaladtával. De mi Ukrajna mellett állunk és Moszkva biztos lehet abban, hogy megfizet a kegyetlenségeiért

– fogalmazott korábban a kilencedik szankciócsomag céljairól Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke.

A bizottság elnöke üdvözölte az elfogadott csomagot, aláhúzta, hogy az csaknem kétszáz olyan személyt is tartalmaz, akik részt vettek a civilek ellen támadásokban és gyermekek elrablásában.

 

Borítókép: Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke felszólal az Ukrajna háború utáni újjáépítéséről rendezett konferencián Berlinben 2022. október 25-én (Forrás: MTI/EPA/Clemens Bilan)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.