időjárás 21°C Róbert 2023. június 7.
logo

Csak most tért haza, máris pártba lépett Viktor But

Magyar Nemzet
Forrás: MTI
2022.12.12. 15:14 2022.12.12. 17:48
Csak most tért haza, máris pártba lépett Viktor But

Belépett hétfőn a néhai Vlagyimir Zsirinovszkij nacionalista politikus által alapította Oroszországi Liberális Demokrata Pártba Viktor But, aki múlt héten fogolycsere révén szabadult az Egyesült Államokból, ahol illegális fegyverkereskedőként 25 év szabadságvesztésre ítélték.

Pártigazolványát Leonyid Szluckij pártelnök, az orosz parlament külügyi bizottságának elnöke adta át Butnak a liberális demokraták megalakulásának 33. évfordulója alkalmából rendezett gyűlésen. A nevével ellentétben nacionalista és Nyugat-ellenes parlamenti politikai erő bírálói szerint látszatellenzéki politikát folytat.

But megköszönte Szluckijnak a kiszabadításáért tett erőfeszítéseit. A sajtónak azt mondta, hogy azért választotta ezt a politikai tömörülést, mert államhatalom-pártinak tartja, és mert közel áll az emberekhez.

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője az orosz médiában hősként ünnepelt volt elítélt pártválasztását személyes ügynek nevezte.

Viktor Butot csütörtökön cserélték ki Brittney Griner amerikai kosárlabdázóra. A férfit 2012-ben 25 évre ítélték az Egyesült Államokban amerikai állampolgárok megölésére irányuló szervezkedés és terrorizmus anyagi támogatása címén. But tagadta bűnösségét. Grinert augusztusban kilenc évre ítélték, mert a seremetyjevói repülőtéren hasisolajat találtak az e-cigarettájában.

Borítókép: 2009. május 19-én a kiadatási ügyében a bangkoki büntetőbíróságon tartott meghallgatáson készített kép Viktor But feltételezett orosz fegyverkereskedőről (Fotó: MTI/AP/Apicsart Viravong)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.