Sokan nem értenek egyet az orosz–amerikai fogolycserével

Fokozott veszélyben lehetnek az amerikaiak külföldön, mert megnőtt az elrablásuk esélye – vélik a republikánusok. Az amerikai közbeszédben nagy port kavart, hogy Washington múlt héten egy amerikai kosárlabdázóért cserébe átadott egy hírhedt fegyverkereskedőt Moszkvának, aki a szankciók kijátszásában is a hasznukra lehet.

2022. 12. 12. 16:25
GRINER, Brittney; BUT, Viktor
Bangkok, 2022. december 8. 2010. október 5-én készített kép a bangkoki büntetõbíróságra érkezõ Viktor But feltételezett orosz fegyverkereskedõrõl. Moszkva és Washington 2022. december 8-án megegyezett, hogy kicseréli az Oroszországban kábítószer-csempészés miatt börtönbüntetésre ítélt Brittney Griner kétszeres olimpiai bajnok amerikai kosárlabdázónõt és az Amerikában fegyverkereskedelem miatt börtönben lévõ orosz Viktor Butot. MTI/AP/Apicsart Viravong Fotó: Apicsart Viravong
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Éppen csak hazatért, de máris csatlakozott egy politikai pártba az orosz Viktor But korábbi fegyverkereskedő, aki 14 évet raboskodott az Egyesült Államokban. Mint ahogy arról lapunk is beszámolt korábban, múlt héten Washington és Moszkva fogolycserét hajtott végre, amelyben az orosz fegyverkereskedőt cserélték el az amerikai Brittney Griner kosárlabdasztárért cserébe.

Viktor But 25 éves börtönbüntetését töltötte az Egyesült Államokban amerikai állampolgárok meggyilkolása, illetve arra irányuló összeesküvés, légvédelmi rakéták szállítása és használata, valamint egy terrorszervezet támogatása miatt. 

A vádak szerint hatalmas fegyverszállítmányokkal látta el afrikai és közel-keleti országok szankcionált kormányait, amiért a „Halál kereskedője” gúnynevet is ráaggatták.

A vele készült minapi interjúban pedig azt is elmondta, hogy szerinte az orosz–ukrán háborúnak már előbb meg kellett volna történnie, és amennyiben alkalmas rá, csatlakozni fog a „speciális katonai művelethez”. 

Feltételezések szerint − ugyan But több mint egy évtizedet töltött a rácsok mögött −, befolyásos kapcsolatai megmaradtak, így segítheti Moszkvát a fegyver- és olajkereskedelemben a háború és a szankciók árnyékában is.

Noha elsőre sokan örültek annak, hogy Brittney Griner – aki kábítószer-birtoklásért és „csempészésért” került rácsok mögé – tíz hónapos orosz fogsága után hazatérhetett, mostanra egyre többen kérdőjelezik meg, hogy valóban megérte-e a fogolycsere.

Donald Trump korábbi republikánus elnök például úgy nyilatkozott, hogy hivatali ideje alatt Butért cserébe Moszkva Paul Whelant, korábbi amerikai tengerészgyalogost ajánlotta fel, akit 2018-ban kémkedésért fogtak el. 

Nem mentem bele az alkuba. Száz amerikaiért cserébe sem mentem volna bele, hiszen a számát sem tudjuk, hogy mennyi ember élete szárad a fegyverkereskedő lelkén

 – írta a volt elnök a Truth Social közösségimédia-felületén.

„Rosszfiúk a sztárokért cserébe” – foglalta össze Joe Biden amerikai elnök fogolycseréjét Mike Pompeo korábbi külügyminiszter és az amerikai központi hírszerző ügynökség (CIA) egykori igazgatója. Pompeo megerősítette, hogy a republikánus adminisztráció alatt is előkerült But fogolycseréjének lehetősége, ám ők azt elutasították, mondván „a Trump-adminisztráció nem akart elcserélni hírességeket bűnözőkre, mert az csak ösztönzi az ellenségeinket”. 

Ez nem tesz jót az amerikai nemzetbiztonságnak, és különösen nem azoknak az amerikaiknak, akik utaznak a nagyvilágban

– mondta Pompeo a Fox News amerikai hírcsatorna vasárnapi adásában.

A korábbi külügyminiszter aláhúzta, hogy „kétség nem fér hozzá, hogy az orosz, iráni és minden olyan ellenségünk, akik amerikaiakat tartanak fogva, most azt gondolják, hogyha van egy amerikai hírességük, akkor visszakaphatják a saját bűnözőiket”.

Egy rossz döntés miatt ma az ismert emberek esetében megnőtt a valószínűsége annak, hogy túszul ejtik őket

 – zárta gondolatát Pompeo.

– Nem dönthettünk, hogy Butért cserébe Brittney Grinert vagy Paul Whelant akarjuk. Egyértelmű cserét ajánlottak – nyilatkozta John Kirby, a Fehér Ház Nemzetbiztonsági Tanácsának stratégiai kommunikációs koordinátora.

Mindent megtettünk, hogy Paul Whelant is kihozzuk, de mivel őt kémkedésért fogták el, teljesen más kategóriába esik

– mondta.

Republikánus politikusok azonban úgy vélik, a Biden-adminisztráció meggondolatlanul cselekedett: visszaengedte a társadalomba a „Halál kereskedőjét”, miközben a rácsok mögött hagyta az egykori tengerészgyalogost, Paul Whelant és a tanárként dolgozó Marc Fogelt is. Ők ráadásul hosszabb ideje raboskodnak Oroszországban, mint a kosárlabdasztár tette.

– Az amerikaiak védelme érdekében az elnök vízumkorlátozásokat, szankciókat és olyan intézkedéseket hozott, amelyektől az adminisztráció azt várja, hogy a potenciális túszejtők kétszer is meggondolják a tettüket – foglalta össze a Biden-adminisztrációnak az állampolgáraik fokozott védelme érdekében hozott intézkedéseit John Kirby.

 

Borítókép: 2010. október 5-én készített kép a bangkoki büntetőbíróságra érkező Viktor But feltételezett orosz fegyverkereskedőről. Moszkva és Washington 2022. december 8-án megegyezett, hogy kicseréli az Oroszországban kábítószer-csempészés miatt börtönbüntetésre ítélt Brittney Griner kétszeres olimpiai bajnok amerikai kosárlabdázónőt és az Amerikában fegyverkereskedelem miatt börtönben lévő orosz Viktor Butot (Forrás: MTI/AP/Apicsart Viravong)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.