időjárás 1°C Dorottya , Dóra 2023. február 6.
logo

Orosz fegyverkereskedőért cserében szabadult az amerikai kosaras sztár

Pajor-Gyulai László
2022.12.08. 15:27 2022.12.08. 17:28
Orosz fegyverkereskedőért cserében szabadult az amerikai kosaras sztár

Február 17-én tartóztatták le a moszkvai repülőtéren a világ egyik legjobb nő kosárlabdázóját, Britney Grinert, majd kilenc és fél évre ítélték 0,7 gramm cannabisolaj biroklásáért. A rendkívül súlyos, túlzó büntetést fellebbezéssel sem sikerült megváltoztatni. Az korábban kiszivárgott, hogy az Egyesült Államok és Oroszország a nyár óta tárgyal egy esetleges fogolycseréről, ami most meg is történt, az USA egy hírhedt fegyverkereskedőt bocsátott szabadon a kosaras sztárért.

Britney Griner nem akárki a női kosárlabdában. Kétszeres olimpiai és világbajnok, nyolcszor választották be az észak-amerikai profi liga, a WNBA All-Star csapatába, Európában pedig sokszoros Euroliga-győztes az orosz Jekatyerinburg együttesével. A 206 centi magas kosaras klasszisa a sportágnak, a kálváriája ezért is áll a világ figyelmének a középpontjában.

Miután kitört a háború Oroszország és Ukrajna között, a nemzetközi sportszövetségek kizárták a sorozatokból az orosz klubokat és kontinens kimagaslóan legerősebb női kosárlabdacsapata, a Jekatyerinburg is elköszönt a külföldi sztárjaitól. Február 17-én Britney Griner a moszkvai Seremetyevo repülőtéren akart felszállni az Egyesült Államok felé, ám letartóztatták, mert 0,7 gramm cannabisolajat találtak nála. Oroszországban 0,6 grammnál kevesebb birtoklása mindössze 15 napos börtönnel vagy pénzbírsággal büntethető, az amerikai kosaras viszont nem sokkal később kilenc és fél év börtönt kapott – az orosz törvények szerint legfeljebb tíz esztendőt kaphatott volna, vagyis nem járt messze a maximumtól.

 

Griner – pontosabban ügyvédei – a per során azzal védekeztek, hogy csak ritkán és csak Arizonában használt orvosi marihuánát, ahol egyébként is legális. Orvos írta fel neki a sportsérüléseiből fakadó fájdalmak enyhítésére, de csak azért kerültek a patronok a bőröndjébe, mert sietve pakolt. Októberben a sportoló börtönéből intézett videóüzenetet a fellebbezést elbíráló három bíróhoz, ebben kifejezte reményét arra, hogy a bíróság módosítja büntetését, amely „lelkileg nagyon-nagyon megterhelő” volt számára. A fellebbezést elutasították, közben kiszivárgott hírek szerint az Egyesült Államok kormánya titkos tárgyalásokat folytatott az oroszokkal Brittney Griner kiszabadításának az érdekében.

WNBA Finals - Game Four
Fotó: Getty Images via AFP

Csütörtökön délután kiderült: a tárgyalások eredményre vezettek, az USA és Oroszország elcserélte a bebörtönzött amerikai kosárlabdasztárt, Brittney Grinert a hírhedt fegyverkereskedő Viktor Butra, akit 12 éve tartanak fogva egy amerikai börtönben, a CBS szerint Joe Biden elnök a napokban hagyta jóvá a cserét. A hírt a Fehér Ház és a Kreml is megerősítette, utóbbi azt is elárulta, hogy a csere Abu-Dzabi repülőterén zajlott le. Joe Biden pedig tweetben árulta el, hogy a sportoló biztonságban van, és a hazafelé tartó repülőgépen ül, a Twitter-bejegyzésében egy képet posztolt az Ovális Irodából Griner felesége, Cherelle Griner (leánykori nevén Watson) mellett.

Vikor But egyébként 25 éves börtönbüntetést kapott az Egyesült Államokban, fegyvereket adott el haduraknak és szélhámos kormányoknak, így pedig a világ egyik legkeresettebb emberévé vált. Amerikai források szerint korábban a szovjet Állambiztonsági Bizottság (KGB) őrnagya volt, szoros kapcsolatban állt az orosz szakszolgálatokkal. A Szovjetunió bukása utáni években fegyverkereskedelem miatt „a halál kereskedőjének nevezték el az orosz férfit, akinek tettei inspirálták a 2005-ös a Magyarországon Fegyvernepper címmel forgalmazott hollywoodi filmet, amely nagyjából az életén alapult. Titokzatos karrierjének 2008-ban egy bonyolult amerikai csapda vetett véget, amikor az orosz kormány haragját kiváltva letartóztatták egy bangkoki szállodában.

Két évvel később kiadták az USA-nak, és az elmúlt 12 évet egy amerikai börtönben töltötte. Amikor a nyáron megkezdődtek a tárgyalások Griner szabadon bocsátásáról, az Egyesült Államok világossá tette, hogy Paul Whelan volt tengerészgyalogos szabadon bocsátását is szeretné elérni. Az Oroszország által kémkedéssel vádolt Whelant azonban nem említették a fogolycsere részeként. 

A tárgyalásokban a szaúdi trónörökös és az Egyesült Arab Emírségek elnöke közvetített, olvasható a két arab ország csütörtökön kiadott közleményében. A Kreml sajtószolgálata szerdán közölte, hogy Vlagyimir Putyin orosz államfő telefonbeszélgetést folytatott az emírségekbeli hivatali partnerével, Mohammed bin Zajed an-Nahjannal.

Borítókép: Brittney Giner a letartóztatásakor (Fotó: AFP/Natalia Kolesnikova)
 

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.