időjárás 1°C Dorottya , Dóra 2023. február 6.
logo

Dmitro Kuleba: Fenyegető leveleket is küldtek az ukrán külképviseleteknek

Magyar Nemzet
Forrás: MTI
2022.12.01. 20:25 2022.12.01. 20:38
Dmitro Kuleba: Fenyegető leveleket is küldtek az ukrán külképviseleteknek

Két ukrán külképviselet is kapott „nagyon konkrét fenyegetésekkel” levelet ugyanazon a napon, amelyen a bombát tartalmazó csomagot elküldték Ukrajna spanyolországi nagykövetségére – jelentette ki Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter csütörtökön – írja az MTI.

A tárcavezető az EBESZ miniszteri tanácsának a lengyelországi Lódzban tartott ülése alatt nyilatkozott az Ukrinform hírügynökségnek.

„Ez egyértelműen a terror új formája. Nagyon aktívan együttműködünk a spanyol hatóságokkal, hogy kiderítsük, ki áll a háttérben. Természetesen sejtjük, de nyomon kell követnünk az ügynökök és az érintettek teljes hálózatát” – mondta Kuleba. 

Hozzátette, hogy szerdán „más nyugtalanító események is történtek, amelyek nem robbanóanyagokhoz kapcsolódnak, hanem nagyon konkrét fenyegetéseket küldtek ukrán nagykövetségeknek”. Azt azonban nem árulta el, hogy a szóban forgó ukrán külképviseletek mely országokban vannak.

A külügyminisztérium vezetője szerint mindezek alapján elmondható, hogy Ukrajna ellen „célzott, nagyszabású hadjárat” folyik.

A madridi ukrán nagykövetségre érkezett levélbomba miatt a követség egyik munkatársa könnyebben megsebesült a kezén, amikor a bomba felrobbant. Spanyolország terrorcselekménynek minősítette az esetet. 

Az ukrán külügyminiszter utasítást adott az ukrán nagykövetségek biztonságának haladéktalan megerősítésére, és felszólította spanyol kollégáját, hogy tegyen sürgős intézkedéseket a támadás kivizsgálására.

Borítókép: Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter (Fotó: MTI/EPA/Action Press pool/Georg Wendt)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.