Elutasította az Egyesült Államok a meggyilkolt szaúdi újságíró menyasszonyának keresetét

A bíróságnak a Biden-kormány álláspontja miatt kellett elutasítania az eljárást.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2022. 12. 07. 8:57
Saudi journalist, Global Opinions columnist for the Washington Post, and former editor-in-chief of Al-Arab News Channel Jamal Khashoggi offers remarks during POMED’s “Mohammed bin Salman’s Saudi Arabia: A Deeper Look”. March 21, 2018, Project on Middle East Democracy (POMED), Washington, DC. Fotó: April Brady / POMED
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Elutasította helyi idő szerint kedden a szövetségi bíróság Washingtonban azt a pert, amelyet az Isztambulban meggyilkolt szaúdi ellenzéki újságíró, Dzsamál Hasogdzsi egykori menyasszonya indított Mohamed bin Szalmán szaúdi trónörökös ellen.

John Bates szövetségi bíró döntésében úgy foglalt állást, hogy vonakodik ugyan elutasítani a bírósági eljárást, de nincs más választása, mert az amerikai kormány szerint Mohamed bin Szalmán mentességet élvez.

Washington szerint a szaúdi trónörökös ellen azért nem indítható bírósági eljárás, mert Szalmán király szeptemberben miniszterelnökké nevezte ki. Az igazságügyi minisztérium novemberben úgy foglalt állást, hogy hivatalban lévő kormányfők hivataluknál fogva immunitásban részesülnek a bírósági eljárásokkal szemben az Egyesült Államokban.

A döntésre Hatice Cengiz, az újságíró egykori mennyasszonya úgy reagált, hogy „Dzsamál ma ismét meghalt”.

Dzsamál Hasogdzsi rendszeresen bírálta a szaúdi vezetést a többi között a The Washington Post című amerikai napilap hasábjain. 2018 őszén hazája isztambuli főkonzulátusára ment, hogy az esküvőjéhez szükséges papírokat beszerezze. Mennyasszonya az épület előtt várta, de Hasogdzsi eltűnt. A török hatóságok szerint egy szaúdi halálbrigád megölte, holttestét pedig feldarabolták; sosem került elő.

Az amerikai hírszerzés szerint az akcióra a szaúdi trónörökös adott utasítást. Mohamed bin Szalmán tagadja, hogy ő rendelte el a gyilkosságot. Joe Biden amerikai elnök a Fehér Ház szerint legutóbbi szaúd-arábiai látogatásán közölte a koronaherceggel, hogy őt tartja felelősnek az újságíró haláláért.

 

 

Borítókép: Dzsamál Hasogdzsi egy, a Közel-keleti Demokráciák Projekt (POMED) szervezet, a szaúdi állam berendezkedéséről szóló előadásán 2018. március 21-én (Fotó: April Brady / POMED) 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.