Házi őrizetbe került a világ legfiatalabb, csalással és sikkasztással vádolt milliárdosa

A csődbe jutott FTX kriptovaluta-kereskedőcég csalással és sikkasztással vádolt alapítóját, Sam Bankman-Friedet 250 millió dollár (mintegy kilencvenmilliárd forint) óvadék ellenében házi őrizetbe helyezte a New York-i bíróság csütörtökön. A milliárdos vállalkozót szerda éjszaka szállították az Egyesült Államokba a Bahama-szigetekről, ahol múlt hétfőn tartóztatták le az amerikai hatóságok kérésére.

Magyar Nemzet
2022. 12. 23. 9:36
BANKMAN-FRIED, Sam
New York, 2022. december 22. Sam Bankman-Friedet, a csõdbe jutott FTX kriptovaluta-kereskedõcég csalással és sikkasztással vádolt alapítóját meghallgatása után kikísérik egy New York-i szövetségi bíróságról 2022. december 22-én, miután az elõzõ nap a bahamai hatóságok kiadták a milliárdost az Egyesült Államoknak. Bankman-Fried szülei vállalták, hogy 250 millió dollár óvadékot tesznek le érte és kaliforniai házukban tartják õt. MTI/EPA/Justin Lane Fotó: Justin Lane
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Sam Bankman-Fried vállalkozó szabadon távozott a New York-i bíróságról, de szülei kaliforniai házában, Palo Altóban kell kivárnia a büntetőeljárás kezdetét. A meghallgatáson a vádak ismertetéskor a szövetségi helyettes ügyész arról beszélt, hogy Bankman-Fried elképzelhetetlen mértékű csalást követett el, majd szigorú óvadéki feltételek megállapítását kérte. Úgy fogalmazott: a 250 millió dollár óvadék minden idők legmagasabb tárgyalás előtti óvadékösszege. A bíró arról határozott, hogy Bankman-Fried lábára nem a bíróságon, hanem csak Kaliforniába való megérkezésekor kell feltenni a nyomkövető bilincset. Enyhítő körülmény, hogy a gyanúsított önként vállalta a kiadatását, habár egy héttel ezelőtt az első, még a Bahama-szigeteken tartott bírósági meghallgatáson a vállalkozó ügyvédei kijelentették: mindent elkövetnek a kiadatás megakadályozásáért.

A harmincéves Sam Bankman-Friednek – akit múlt hétfőn a Bahama-szigetek rendőrsége vette őrizetbe az amerikai hatóságok kérésére – legközelebb január 3-án kell megjelennie a bíróságon, akkor már az ügyét tárgyaló bíró előtt. Az üzletembert a New York-i ügyészség összesen nyolc rendbeli bűncselekménnyel vádolja, köztük banki átutalási csalással, pénzmosással, illetve bűnszervezetben elkövetett csalással. 

A 13 oldalas vádirat szerint Bankman-Fried tudatosan félrevezette az ügyfeleket és a befektetőket saját maga és mások anyagi gyarapodása érdekében, miközben központi szerepet játszott a sok milliárd dollárral gazdálkodó vállalat összeomlásában. A vád kimondja: a vállalkozó olyan üzleti modellt hozott létre, amely lehetővé tette, hogy a befektetők pénzét elsikkassza, és azt saját fedezeti alapjába, az Alameda Research-be terelje át, amely azután kétséges ingatlanvásárlásokra és nagy összegű politikai adományokra használta fel a pénzt.
A 2019-ben alapított FTX kriptovaluta-tőzsde november 11-én kért csődvédelmet, miután nem tudott eleget tenni fizetési kötelezettségeinek, mert elfogyott a pénze. A cégalapítót tavaly még a világ egyik leggazdagabb embereként és legfiatalabb milliárdosaként tartották számon, akinek a vagyonát a Forbes több mint 26 milliárd dollárra becsülte.

Borítókép: Sam Bankman-Friedet, a csődbe jutott FTX kriptovaluta-kereskedőcég alapítóját meghallgatása után kikísérik a New York-i szövetségi bíróságról (Fotó: MTI/EPA/Justin Lane)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.