Mi köze van Ukrajnának a napokban bedőlt FTX nevezetű kriptotőzsdéhez?

A múlt héten csődbe ment az FTX nevezetű amerikai kriptotőzsde, miután a hírek szerint legalább egymilliárd dollárnyi ügyfélpénz tűnt el. Az ügy érdekessége, hogy márciusban az FTX és az ukrán kormány létrehozott egy platformot, amelyen keresztül a háború sújtotta országnak lehetett segítséget nyújtani kriptovaluták formájában. Az amerikai sajtó az elmúlt napokban kiakadt, ugyanis nagyon súlyos feltételezések merültek fel az FTX és a Demokrata párt közötti kapcsolatról. Elöljáróban csak annyit, hogy az FTX vezérigazgató, Sam Bankman-Fried a demokraták második legnagyobb adományozója volt a félidős választások előtt, mindössze Soros György tudta maga mögé utasítani – olvasható a 888.hu cikkében.

Forrás: 888.hu2022. 11. 15. 15:55
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

25 dollárt adtunk minden ukránnak az FTX-en. Tedd, amit tenned kell

– írta Sam Bankman-Fried, az FTX nevezetű kriptotőzsde vezérigazgatója a Twitteren február 24-én, azon a napon, amikor Oroszország megtámadta Ukrajnát.

Fotó: Twitter

A bejegyzés ma már nem elérhető, az FTX csődbe ment, Bankman-Friedet pedig lekapcsolták a hatóságok.

De nézzük, mi is történt.

Ki az a Sam Bankman-Fried és mi az FTX?

Samuel Bankman-Fried (a barátainak és szakmabelieknek csak SBF) 1992. március 6-án született a kaliforniai Standforban. Tanulmányai a Massachusettsi Műszaki Egyetemen (MIT) végezte, 2014-ben szerzett diplomát fizikából és matematikából. A karrierje a tőzsdei világban 2013-ban kezdődött, 2017-ben másodmagával megalapította az Alameda Research nevezetű kvantitatív kereskedőcéget, majd 2019-ben elindította az FTX-et, ami – mint kiderült – a vesztét okozta.

A biznisz nagyon pörgött, 2022 októberében a becsült nettó vagyona 15,2 milliárd dollár volt. SBF leginkább az amerikai sportéletet környékezte meg cége népszerűsítése érdekében.

Az FTX-et már a kezdetekben olyan sztárok pártfogolták, mint az NFL-legenda a szupermodell Gisele Bundchen és az NBA-szupersztár A CNN beszámolója szerint 2021-ben az FTX egy 135 millió dolláros, 19 évre szóló szerződést kötött az NBA-ben szereplő Miami Heat csapatával, hogy az American Airlines Arénát átnevezzék FTX Arénára.

Azonban 2022. november 8-án, az FTX szolvenciaválsága közepette a Bloomberg Billionaires Index szerint SBF nettó vagyona egy nap alatt 94 százalékkal, 991,5 millió dollárra esett vissza, ami az index történetében a legnagyobb egynapos csökkenését jelentette.

Múlt csütörtökön a cég még négymilliárd dollárt kért befektetőktől, miután közölte, hogy nyolcmilliárd dollárt veszítettek a kriptopiacon.

A vállalat pénteki közleményében viszont már azt tudatta, hogy a vezérigazgató, Sam Bankman-Fried lemondott posztjáról, de a cégnél maradt, hogy segítse a rendezett átmenetet. A csőd az egész cégcsoportot – többek közt: FTX Trading, a FTX.com, Alameda Research, FTX US – érinti.

Ahogy mondani szokták: a baj csőstül jön!

Hekkerek feltörték a rendszert és állítólag 473 millió dollárt loptak el. A Reuters – két, az ügyhöz közel álló forrásra hivatkozva – most arról számolt be, hogy legalább egymilliárd dollárnyi ügyfélpénznek nyoma veszett a szolgáltatónál.

A portál azt is állította, hogy az FTX titokban tízmilliárd dollárnyi ügyfélpénzt irányított át egy másik kereskedőcégébe – a fentebb már említett Alameda Researchbe.

A Fehér Ház közölte, hogy szorosan figyelemmel kíséri az FTX összeomlását, és a platform csődjét újabb bizonyítéknak tekinti arra, hogy a kriptovaluta-ipar szigorú szabályozást igényel.

Soros György nyomdokain

Mielőtt kriptovaluta tőzsdéje összeomlott, Bankman-Fried a Demokrata Párt egyik fő finanszírozója volt.

A MarketWatch beszámolója szerint:

SBF több mint ötmillió dollárral támogatta Joe Bident és az őt támogató csoportokat a 2020-as elnökválasztási kampánya során.

Az OpenSecrets szerint a Bankman-Fried közel 37 millió dollárt adott a demokratáknak a 2021–2022-es választási ciklusban.

SBF volt a demokraták második legnagyobb egyéni adományozója, csak Soros György 128 millió dollárja előzte meg.

Fotó: OpenSecrets 

 

Egy kis „apróval”, 235 ezer dollárral a republikánusokat is megszánta.

Májusban Bankman-Fried azt mondta, hogy a 2024-es elnökválasztáson várhatóan „több mint 100 millió dollárt” adományoz a demokratáknak, de megfogadta, hogy a politikai költései egymilliárd dollárt tesznek ki, ha Donald Trump volt elnök újra indul.

Mielőtt azonban valójában elindította volna az utalást, SBF találkozott Biden egyik vezető tanácsadójával.

A The Washington Free Beacon beszámolója szerint Bankman-Fried április 22-én és május 12-én találkozott a vezető Biden-tanácsadóval, Steve Ricchettivel a Fehér Ház látogatási naplói szerint. Gabe Bankman-Fried – SBF testvére, aki a milliárdos politikai műveleteit kezeli – pedig március 7-én tett látogatást a Fehér Házban.

A teljes cikket ITT olvashatja tovább.

Borítókép: Samuel Bankman-Fried (Forrás: Twitter)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.