időjárás 6°C Beáta , Izolda 2023. március 22.
logo

Menczer Tamás: Magyarország tartja magát a megállapodásokhoz

Magyar Nemzet
Forrás: MTI
2022.12.15. 20:24 2022.12.15. 20:56
Menczer Tamás: Magyarország tartja magát a megállapodásokhoz

Magyarország tartja magát azokhoz a megállapodásokhoz, amelyeket a kohéziós forrásokról és a helyreállítási alapról kötött – mondta csütörtökön az M1 aktuális csatornán a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) kétoldalú kapcsolatok fejlesztéséért felelős államtitkára, aki a magyar kormány nagy sikereként értékelte a megállapodásokat.

Menczer Tamás hangsúlyozta, hogy Brüsszelnek kompromisszumra kell törekednie, nem pedig nyomásgyakorlásra, ez persze Lengyelország vonatkozásában is igaz – tette hozzá.

A globális minimumadóról elmondta: a magyar kormány nem támogat adóemelést, és elérte, hogy az iparűzési adót be lehet számítani, így Magyarországon nem lesz adóemelés a globális minimumadóval összefüggésben.

Menczer Tamás kitért arra is: sikerült azt a kompromisszumot elérni, hogy az EU az uniós költségvetésen belül nyújt segítséget Ukrajnának, nem pedig közös hitelfelvétellel.

Az államtitkár értékelése szerint a magyar érdekeket minden döntésnél meg tudták védeni.

Az uniós tagországok energiaügyi minisztereinek e heti tanácskozásáról azt mondta: sikerült elérni, hogy az atomenergiára ne vessenek ki szankciót, mivel az Magyarország számára vörös vonal. A gázársapkát Menczer Tamás bújtatott brüsszeli szankciónak nevezte, amelynek – mint mondta – célja az orosz gáz kiszorítása Európából. Felhívta a figyelmet arra, hogy a magyar gazdaság nem tud talpon maradni orosz gáz nélkül, ezért a gázársapkát a kormány nem támogatja.

Az Európai Parlament volt alelnökét, Eva Kailit ért korrupciós vádakkal kapcsolatban úgy fogalmazott: azokról derült ki, hogy korruptak, akik korrupcióval vádolták Magyarországot.

Borítókép: Menczer Tamás (Fotó: Bach Máté)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.