Odesszában lebontották II. Katalin cárnő emlékművét

Ukrán zászlót tűztek a helyére.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2022. 12. 29. 13:21
NAGY Katalin; II. KATALIN
Odessza, 2022. december 29. Munkások eltávolítják II. Katalin orosz cárnõ szobrát Odesszában 2022. december 29-én hajnalban. II. Katalin, közismertebb nevén Nagy Katalin 1762 és 1796 között uralkodott, és imperialista nézetei miatt máig vitatott személyiség Ukrajnában. A szobrot az 1900-as években, az orosz birodalom idején állították fel, de 1920-ban, a szovjet uralom alatt lebontották. A szobrot 2007-ben állította helyre az odesszai városi tanács, a múlt hónapban viszont a testület megszavazta a szobor eltávolítását. MTI/AP/LIBKOS Fotó: LIBKOS
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A dél-ukrajnai Odesszában lebontották II. Katalin orosz cárnő (1729–1796) emlékművét, és az ukrán nemzeti zászlót tűzték ki a helyére – jelentette az ukrán UNIAN hírügynökség csütörtökön.

A közlés szerint csütörtökre virradó éjjel az odesszai önkormányzati szolgálatok leemelték az orosz cárnőt és a városalapítókat ábrázoló szobrokat a talapzatról. Ezzel végrehajtották a városi tanács november 30-i határozatát, amely az emlékmű lebontásáról és áthelyezéséről rendelkezett. A szükséges eljárások befejezését követően a szobrokat az odesszai Szépművészeti Múzeumba szállítják megőrzésre.

Katalin és a városalapítók emlékművét 1900-ban állították fel, 1920-ban lebontották, majd 2007-ben visszahelyezték eredeti helyére. 

Odesszát 1794-ben, két évvel Katalin halála előtt alapították a cárnő – az egyik leghíresebb és legbefolyásosabb orosz uralkodó – parancsára.

II. Katalin emlékművét az évek során többször is megrongálták. Idén novemberben a városvezetés arról számolt be, hogy a lakosok megszavazták a szoboregyüttes eltávolítását.

A 2014-es majdani forradalom után Ukrajna törvényt fogadott el a szovjet időszakhoz kötődő emlékművek eltávolításáról és a topográfiai nevek megváltoztatásáról. Nyolc év alatt Ukrajnában több mint 900 települést és mintegy ötvenezer utcát neveztek át.

A hatóságok az utóbbi időben különösen aktívan harcolnak minden olyan emlék ellen, amely Oroszországgal és a Szovjetunióval kapcsolatos. Országszerte műemlékeket romboltak le, orosz írók, művészek, tudósok és utazók nevét viselő utcák nevét változtatták meg.
 

 

Borítókép: Munkások eltávolítják II. Katalin orosz cárnő szobrát Odesszában 2022. december 29-én hajnalban (Fotó: MTI/AP/LIBKOS)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.