Rétvári Bence: Megszűnik a magyar–horvát határellenőrzés

– Magyarország mindvégig támogatta Horvátország mellett Románia és Bulgária schengeni csatlakozását is – mondta az államtitkár.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2022. 12. 08. 18:49
RÉTVÁRI Bence; BODE, Lucian Nicolae
Brüsszel, 2022. december 8. (B-j:) Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára, Iulia Matei, Románia állandó EU-képviselõje és Lucian Bode román belügyminiszter beszélget az európai uniós tagországok belügyminisztereinek brüsszeli tanácskozása elõtt 2022. december 8-án. MTI/AP/Thierry Monasse Fotó: Thierry Monasse
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Megszűnik a határellenőrzés Magyarország és Horvátország 344 kilométer hosszú határszakaszán január elsejétől, miután az európai uniós tagállamok belügyminiszteri tanácsa jóváhagyta Horvátország csatlakozását a schengeni övezethez – közölte a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára Brüsszelben csütörtökön.

Rétvári Bence a miniszteri tanácskozást követően magyar újságíróknak nyilatkozva hangsúlyozta: 

Horvátország schengeni csatlakozásával élénkebbé válhat a két ország közötti közlekedés és megkönnyíti a turizmust. Az, hogy átjárhatóvá válik a magyar–horvát határ, azt is jelenti, hogy az eddig ott szolgálatot teljesítő – a határőrizetben részt vevő – rendőrök munkaerejét más határszakaszok védelmében vagy az ország biztonságának megőrzésében lehet hasznosítani 

A tanácsülés részleteit ismertetve az államtitkár közölte: Románia és Bulgária nagyon közel került ahhoz, hogy a schengeni övezet része legyen, ettől két szavazat választotta el a két országot.

– El kell ismerni, hogy a két ország tizenegy éve a schengeni övezet előszobájában várakozik. Évek óta teljesítik azokat az uniós elvárásokat, melyek a csatlakozáshoz szükségesek – fogalmazott Rétvári Bence, majd hozzátette: tizenegy év után nem lehet újabb és újabb feltételeket szabni, vagy a csatlakozástól független politikai szempontokat figyelembe venni a schengeni tagság elfogadásához.

Kijelentette: 

Magyarország mindvégig nagyon hangsúlyozottan támogatta Horvátország mellett Románia és Bulgária schengeni csatlakozását.

Magyarország azt szeretné, hogy ez a két ország is mihamarabb az unión belüli szabad mozgást biztosító övezet része legyen. Csatlakozásuk a gazdasági kapcsolatok erősítése mellett segítené az unió külső határainak védelmének megerősítését, ami az illegális migráció visszatartásában játszana jelentős szerepet.

Magyarország szempontjából továbbá nemzetpolitikai szempontból is fontos, hiszen a magyar–román határ két oldalán élő magyarok számára könnyebbé válna az átjárás – hangsúlyozta.

A tanácskozás migrációról szóló vitájával összefüggésben Rétvári Bence azt mondta: – Magyarország továbbra is elutasít –  és a későbbiekben sem fog támogatni – minden olyan javaslatot, mely a migránsokat kvóták alapján osztaná el a tagországok között. Amikor a migráció tekintetében más tagországok kapacitásai is kimerülőben vannak, akkor nem a migráció serkentésén, nem a határok megnyitásán, nem a migránsok kvóták szerinti elosztásán, hanem a migráció megállításán kell dolgozni.

E tekintetben a visegrádi országok szövetségesévé vált Olaszország, Róma ugyanis világosság tette, hogy nemcsak a szárazföldön, hanem a tengereken is meg lehet fékezni az illegális migrációt – tette hozzá a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára.

 

Borítókép: (balról jobbra) Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára, Iulia Matei, Románia állandó EU-képviselője és Lucian Bode román belügyminiszter beszélget az európai uniós tagországok belügyminisztereinek brüsszeli tanácskozása előtt 2022. december 8-án (Forrás: MTI/AP/Thierry Monasse)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.