Beiktatták Új-Zéland új, munkáspárti miniszterelnökét

Jacinda Ardern a múlt héten váratlanul lemondott hivatalából. Hipkins a a szigetország 41. kormányfője.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2023. 01. 25. 10:38
HIPKINS, Chris; ARDERN, Jacinda
Wellington, 2023. január 22. A posztjáról lemondott és távozó Jacinda Ardern új-zélandi miniszterelnök (j) és Chris Hipkins volt oktatási miniszter, a Munkáspárt újonnan megválasztott elnöke érkezik a parlament wellingtoni épületébe 2023. január 22-én. A 44 éves Hipkins volt az egyetlen jelölt a tisztségre, így megválasztásával õ lesz Új-Zéland új miniszterelnöke. Ardern január 19-én jelentette be, hogy öt és fél év után lemond, és február 7-én távozik a miniszterelnöki posztról. MTI/AP/New Zealand Herald/Mark Mitchell Fotó: Mark Mitchell
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Beiktatták szerdán Új-Zéland új miniszterelnökét, Chris Hipkinst, aki a múlt héten váratlanul lemondott Jacinda Ardernt követi e tisztségben. A ceremónián Hipkins Új-Zéland főkormányzója, Cindy Kiro előtt tette le a hivatali esküt.

A 44 éves Hipkins, a szigetország 41. miniszterelnöke a beiktatási beszédében azt ígérte, hogy az inflációs pandémia sújtotta gazdasági életre fog koncentrálni. 

Alig kilenc hónap múlva azonban általános választások lesznek Új-Zélandon, és a közvélemény-kutatási eredmények szerint Hipkins Munkáspártja lemaradhat a konzervatív ellenzék mögött.

Hipkins élete legnagyobb privilégiumának és felelősségének nevezte a megbízatást. De hangsúlyozta, hogy tele van energiával, és izgatottan várja az előtte álló feladatokat. Az ünnepségen egyúttal Carmel Sepuloni miniszterelnök-helyettest is beiktatták: személyében először töltheti be ezt a tisztséget egy csendes-óceáni szigeti, tongai származású politikus.

Hipkinst sokan emlegetik becenevén Chippynek, ami vidám kedélye miatt ragadt rá, és állítólag azért is, mert ezermester hírében áll.

Ardern kormányában a rendőrségért, az oktatásért és a közszolgáltatásokért felelős tárcát vezette. A pandémia alatt nagyobb figyelem irányult rá, mivel fontos szerepe volt a koronavírus-járvány kezelésében.

Jacinda Ardern váratlanul mondott le csütörtökön, öt és fél évi miniszterelnökség után. A 42 éves politikus azzal magyarázta döntését, hogy nagyon elfáradt a kihívásokkal teli elmúlt években, és szeretné egy ideig családjának is szentelni az életét. Ugyanakkor áprilisig még folytatja munkáját a törvényhozásban.


Borítókép: A posztjáról lemondott és távozó Jacinda Ardern új-zélandi miniszterelnök és Chris Hipkins volt oktatási miniszter, a Munkáspárt újonnan megválasztott elnöke érkezik a parlament wellingtoni épületébe 2023. január 22-én. A 44 éves Hipkins volt az egyetlen jelölt a tisztségre, így megválasztásával ő lett Új-Zéland új miniszterelnöke (Fotó: MTI/AP/New Zealand Herald/Mark Mitchell)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.