Lula da Silva: Ez nem ismétlődhet meg újra

A legutóbbi adatok alapján körülbelül kétezer embert vettek őrizetbe a hétvégi zavargásokkal kapcsolatban.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2023. 01. 13. 8:43
BOLSONARO, Jair; LULA DA SILVA, Luiz Inácio
Brazíliaváros, 2023. január 10. Luiz Inácio Lula da Silva brazil elnök az államok kormányzóival és a legfelsõbb bíróság elnökével találkozik a brazíliavárosi elnöki hivatalban, a Planalto-palotában 2023. január 9-én, egy nappal az után, hogy Jair Bolsonaro korábbi brazil elnök támogatói megostromolták a hivatalt, továbbá a kongresszus és a legfelsõbb bíróság épületét. A volt elnök támogatói szerint Bolsonaro baloldali ellenfele, Lula da Silva csalással gyõzött a 2022. októberi elnökválasztáson. MTI/EPA/EFE/André Borges Fotó: André Borges
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szigorítja a brazil kormány a vasárnapi fővárosi zavargások résztvevői, szervezői és finanszírozói elleni intézkedéseket, és megerősítik a Planalto elnöki palota biztonságát.

Luiz Inácio Lula da Silva új brazil elnök a január elsejei beiktatása óta először reggelizett együtt újságírókkal. Elmondta, meggyőződése, hogy a Planalto ajtaja nyitva volt, nem törték be, ami azt jelenti szerinte, hogy valaki megkönnyítette a bejutást.

Hogy juthat valaki az irodám ajtajáig, hogy akár le is lőhessen?

 – tette fel a kérdést.

Vasárnap a volt brazil elnök, Jair Bolsonaro több mint négyezer híve tört be középületekbe, hatalmas károkat okozva az elnöki palotában, a legfelsőbb bíróság és a kongresszus épületében és környékén.

BOLSONARO, Jair; LULA DA SILVA, Luiz Inácio
A károkat mérik fel hivatalos személyek a brazíliavárosi elnöki hivatalban, a Planalto-palotában 2023. január 9-én, miután Jair Bolsonaro korábbi brazil elnök támogatói megrohamozták a palotát, valamint a kongresszus és a legfelsőbb bíróság épületét. Fotó: MTI/EPA/EFE/Andre Coelho

A legutóbbi hivatalos adatok alapján körülbelül kétezer embert vettek őrizetbe, 1100-nál is többet zártak be kihallgatásuk után.

A hatóságok a térfigyelő kamerák, a sajtófotók és a közösségi médiában közzétett szelfik alapján azonosítják a zavargások résztvevőit.

Helyi idő szerint csütörtökön a szövetségi ügyészség azt kérte a brazíliavárosi bíróságtól, hogy fagyassza be 52 ember és hét vállalat mintegy 6,5 millió realos (466 millió forint) vagyonát, mivel azzal vádolják őket, hogy a finanszírozták a zavargások résztvevőinek fővárosba szállítását.

A nemzeti örökség komoly károkat szenvedett, műkincsek semmisültek meg vagy károsodtak. A kormány első becslései alapján a kongresszus két üléstermében keletkezett kár több mint 5,5 millió real.

Lula bejelentette, hogy mostantól keményebb lesz a védelem, mert ami történt, az nem ismétlődhet meg.

 

Borítókép: Luiz Inácio Lula da Silva brazil elnök az államok kormányzóival és a legfelsőbb bíróság elnökével találkozik a brazíliavárosi elnöki hivatalban, a Planalto-palotában 2023. január 9-én, egy nappal az után, hogy Jair Bolsonaro korábbi brazil elnök támogatói megostromolták a hivatalt, továbbá a kongresszus és a legfelsőbb bíróság épületét. A volt elnök támogatói szerint Bolsonaro baloldali ellenfele, Lula da Silva csalással győzött a 2022. októberi elnökválasztáson (Fotó: MTI/EPA/EFE/André Borges)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.