időjárás 1°C Angelika 2023. január 27.
logo

Csaknem százharmincmillió lány nem jut oktatáshoz a világon

MAGYAR NEMZET
Forrás: MTI
2023.01.24. 14:42 2023.01.24. 15:00
Csaknem százharmincmillió lány nem jut oktatáshoz a világon

Még mindig mintegy százharmincmillió iskoláskorú lány nem jut oktatáshoz világszerte – közölték az ENSZ szakértői kedden, az oktatás nemzetközi világnapján, külön kiemelve az afganisztáni nehézségeket.

A lányok megfosztása az oktatástól mindenkinek árt, hiszen ezáltal az egész világot megfosztják attól a kreativitástól és tudástól, melyet az emberiség fele adhatna – fogalmazott Farida Shaheed, a világszervezet kulturális jogokkal foglalkozó különleges megbízottja és Richard Bennett, az ENSZ afganisztáni emberi jogi helyzetért felelős jelentéstevője a nemzetközi közösség szemére vetette, hogy cserben hagyta ezeket a lányokat.

A két megbízott felhívta a figyelmet arra, hogy 

a helyzet különösen súlyos Afganisztánban, ahol a szélsőséges tálibok irányította kormány – a világon példátlan módon – rendeletben tiltotta el a lányokat az általános iskolánál magasabb szintű tanulmányoktól.

Richard Bennett és Farida Shaheed hivatalos jegyzékben ítélte el a tálibok döntését – emlékeztetve arra, hogy 2021-es hatalomra jutásuk után azt ígérték, nem hoznak ilyen rendelkezést –, és sürgették Kabult, hogy azonnal vonja vissza a tilalmat.

Az orosz–ukrán háború miatt is aggasztó a diákok helyzete

Szintén az oktatási világnap alkalmából az ENSZ Gyermekalapja (UNICEF) felhívta a figyelmet az ukrajnai helyzetre is, ahol a több mint 11 hónapja húzódó háború miatt ötmillió diák oktatása szakadt félbe.

A szervezet kiemelte, hogy a harcokban iskolák és egyéb oktatási intézmények ezreit rombolták le, a megmaradt iskolákba pedig sok szülő nem engedi el a gyerekeket, újabb harci cselekményektől tartva.

Ukrajnában körülbelül 1,9 millió gyerek számára elérhető az online oktatás, további 1,3 millióan jutnak hibrid, azaz részben online, részben pedig jelenléti oktatáshoz, de a távoktatást gyakran megszakítják a sorozatos áramkimaradások az infrastruktúrát érő támadások miatt.

A helyzet Ukrajnán kívül is aggodalomra ad okot: az iskoláskorú ukrán menekültek kétharmada nem tudott becsatlakozni a befogadó ország oktatási rendszerébe – figyelmeztet az UNICEF.

Borítókép: Afgán lányok a Koránt olvassák egy kabuli mecsetben 2018. május 21-én, az iszlám szent böjti hónap, a ramadán idején (Fotó: MTI/EPA/Hedajatullah Amid)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.