Csempészáruvá vált a tojás és a baromfihús Amerikában az elszabaduló árak miatt

Olyan szinten megugrott a tojás és a baromfihús ára az Egyesült Államokban, hogy sokan inkább Mexikóból szerzik be alacsonyabb áron ezeket a termékeket.

Magyar Nemzet
Forrás: Yahoo Finance2023. 01. 24. 10:24
null
Debrecen, 2020. január 20. Tojás kínálat. A városban mûködõ négy közül a belvárosi Nagypiacon folyik a legaktívabb kereskedelem Debrecenben. Árukínálata és árai meghatározóak a régióban. MTVA/Bizományosi: Oláh Tibor *************************** Kedves Felhasználó! Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemû különösen szerzõi jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi igényért a fotó szerzõje/jogutódja közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelõssége e körben kizárt. Fotó: Oláh Tibor
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A határőrök beszámolói mutattak rá, hogy jelentősen megnőtt a tojás- és baromficsempészési kísérletek száma az Egyesült Államok és Mexikó határán – írta meg a Yahoo Finance.

A csempészkísérletekre a San Diegó-i hatóságok egy közleménnyel reagáltak, amiben a szövetségi törvényre emlékeztetik az embereket. Ennek értelmében tilos egyes mezőgazdasági termékeket – köztük tojást és csirkét – az Egyesült Államokba bevinni, mert azok növényi kártevőket és különböző állatbetegségeket hordozhatnak.

A tojáscsempészek 300 dolláros bírságot kaphatnak, akik pedig kereskedelmi mennyiségekkel próbálkoznak, akár tízezer dollárig terjedő büntetésre is számíthatnak.

A legnagyobb tojásforgalmat az El Pasó-i átkelőhelyen regisztrálták, ahol a lefoglalt baromfihús és tojások száma megduplázódott a tavalyi év utolsó negyedében.

Korábban a Magyar Nemzet is írt róla a V4NA információi alapján, hogy az élelmiszerek közül a tojás ára emelkedett a legnagyobb mértékben az Amerikai Egyesült Államokban. Az áremelkedést a megugró munkaerő-, üzemanyag- és takarmányköltségeket mellett a madárinfluenza-járványok is okozzák, amelyek tavaly február óta tizedelik az állatállományt az USA-ban.

Decemberben a tojás ára Arizonában, Nevadában és Új-Mexikóban emelkedett a legnagyobb mértékben a Datasembly kiskereskedelmi adatszolgáltató cég szerint, amely Észak-Amerika több mint kétszáz kiskereskedőjétől, köztük a Walmarttól, a Krogertől és a Targettől gyűjt valós idejű adatokat. 

Novemberben a fogyasztói árindex szerint az élelmiszerárak 12 százalékkal emelkedtek az egy évvel korábbihoz képest. A tojás ára azonban az összes élelmiszer-kategóriában a legnagyobb éves ugrást mutatta, 49,1 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz képest a Fox News hírei szerint. A Munkaügyi Statisztikai Hivatal adatai szerint novemberben egy tucat A osztályú tojás átlagára 3,59 dollár volt. Egy évvel ezelőtt ugyanez a csomag még 1,72 dollárba került.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: MTVA/Oláh Tibor)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.