időjárás -1°C Adél 2023. január 29.
logo

Csempészáruvá vált a tojás és a baromfihús Amerikában az elszabaduló árak miatt

Magyar Nemzet
Forrás: Yahoo Finance
2023.01.24. 10:24 2023.01.24. 14:15
Csempészáruvá vált a tojás és a baromfihús Amerikában az elszabaduló árak miatt

Olyan szinten megugrott a tojás és a baromfihús ára az Egyesült Államokban, hogy sokan inkább Mexikóból szerzik be alacsonyabb áron ezeket a termékeket.

A határőrök beszámolói mutattak rá, hogy jelentősen megnőtt a tojás- és baromficsempészési kísérletek száma az Egyesült Államok és Mexikó határán – írta meg a Yahoo Finance.

A csempészkísérletekre a San Diegó-i hatóságok egy közleménnyel reagáltak, amiben a szövetségi törvényre emlékeztetik az embereket. Ennek értelmében tilos egyes mezőgazdasági termékeket – köztük tojást és csirkét – az Egyesült Államokba bevinni, mert azok növényi kártevőket és különböző állatbetegségeket hordozhatnak.

A tojáscsempészek 300 dolláros bírságot kaphatnak, akik pedig kereskedelmi mennyiségekkel próbálkoznak, akár tízezer dollárig terjedő büntetésre is számíthatnak.

A legnagyobb tojásforgalmat az El Pasó-i átkelőhelyen regisztrálták, ahol a lefoglalt baromfihús és tojások száma megduplázódott a tavalyi év utolsó negyedében.

Korábban a Magyar Nemzet is írt róla a V4NA információi alapján, hogy az élelmiszerek közül a tojás ára emelkedett a legnagyobb mértékben az Amerikai Egyesült Államokban. Az áremelkedést a megugró munkaerő-, üzemanyag- és takarmányköltségeket mellett a madárinfluenza-járványok is okozzák, amelyek tavaly február óta tizedelik az állatállományt az USA-ban.

Decemberben a tojás ára Arizonában, Nevadában és Új-Mexikóban emelkedett a legnagyobb mértékben a Datasembly kiskereskedelmi adatszolgáltató cég szerint, amely Észak-Amerika több mint kétszáz kiskereskedőjétől, köztük a Walmarttól, a Krogertől és a Targettől gyűjt valós idejű adatokat. 

Novemberben a fogyasztói árindex szerint az élelmiszerárak 12 százalékkal emelkedtek az egy évvel korábbihoz képest. A tojás ára azonban az összes élelmiszer-kategóriában a legnagyobb éves ugrást mutatta, 49,1 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz képest a Fox News hírei szerint. A Munkaügyi Statisztikai Hivatal adatai szerint novemberben egy tucat A osztályú tojás átlagára 3,59 dollár volt. Egy évvel ezelőtt ugyanez a csomag még 1,72 dollárba került.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: MTVA/Oláh Tibor)

 

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.