Eva Kailit, a brüsszeli korrupciós botrány fő gyanúsítottját egy luxusbörtönben tartják fogva

A Metropol cikke szerint a pénzmosással vádolt Eva Kaili még múzeumba is elmehet abban a luxusbörtönben, amelyben elhelyezték. A Brüsszel külvárosában található Haren „luxusbörtönfaluban” számos kikapcsolódási lehetőséget biztosítanak a raboknak.

MAGYAR NEMZET
Forrás: Metropol2023. 01. 12. 9:34
KAILI, Eva
Brüsszel, 2022. december 13. 2022. december 7-én az Európai Unió Irodalmi Díjának brüsszeli átadási ünnepségén készített kép Eva Kaili görög szocialista képviselõrõl, az Európai Parlament alelnökérõl, akit korrupció gyanújával vizsgálati fogságba helyeztek Belgiumban 2022. december 11-én. MTI/AP/Európai Parlament Fotó: -
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mint ahogy arról lapunk is beszámolt korábban, a szocialista európai parlamenti képviselőt, Evai Kailit, valamint három társát december 9-én tartóztatták le a belga hatóságok egy korrupciós ügyben indított nyomozás részeként. A rendőrség közlése szerint csaknem másfél millió eurót foglaltak le a brüsszeli régióban az ügyben végrehajtott házkutatások során. 

Röviddel Kaili letartóztatása után a görög pénzmosás elleni hatóság befagyasztotta a politikus és családja összes vagyonát. Az EP-képviselőt jelenleg Belgiumban, a hareni börtönben tartják fogva, ártatlannak vallotta magát a korrupciós ügyben, sőt fellebbezett a belga bíróság által elutasított szabadlábra helyezési kérelme ügyében is.

Kaili titokzatos áthelyezése

December 9-i letartóztatása után Kailit először a Brüsszel belvárosában található Saint-Gilles börtönbe vitték, majd onnan felsőbb utasításra 24 órán belül átszállították a Haren büntetés-végrehajtási intézetbe, ahol jelenleg is raboskodik. 

A baloldali EP-képviselő áthelyezésére a hatóságok nem adtak hivatalos magyarázatot, azonban a helyi sajtóban megjelent nyilatkozatok szerint erre a politikus kényelmi igényei miatt került sor. A belga börtönökhöz viszonyítva ugyanis a Haren inkább hasonlít egy „zárt panzióra”, ahol külön részleget tartanak fent az olyan „kényeztetett” politikusbűnözőknek, mint Kaili – olvasható a Metropol.hu cikkében.

A korrupcióval vádolt Eva Kaili ebben a brüsszeli luxusbörtönben „raboskodik” (Forrás: Metropol)

Saját tévé és zuhanyzó a cellákban

A Brüsszel északkeleti csücskében található Haren börtön Belgium, de talán egész Európa legújabb és legmodernebb börtöne. Több évig tartó tervezés és kivitelezés után tavaly októberben adták át az intézményt, az első rabokat pedig novemberben helyezték el – tehát Kaili is az elsők között élvezheti az intézmény vendégszeretetét.

A Metropol cikke szerint a Haren több tucat épületből áll és 15 hektáron terül el, ezért a helyi sajtóban gyakran csak „luxusbörtönfaluként” szoktak hivatkozni rá. Az épületkomplexumot úgy alakították ki, hogy a lehető legbarátságosabb környezetet biztosítsa a bentlakóknak. 

Tervezői hivatkoztak arra, hogy az itt raboskodók jól érezzék magukat és a lehető legpozitívabb benyomások érjék őket, valamint, hogy elkerüljenek a börtönélményekkel kapcsolatos bármiféle frusztrációt.

Ennek megfelelően például nem szereltek rácsokat az ablakokra, hogy minden helyiséget természetes fény világíthasson meg. Sőt a cellákat saját hűtővel, televízióval, állítható termosztáttal, bejövő hívásokat fogadó vonalas telefonnal és zuhanykabinnal szerelték fel.

A cellák saját tévével, hűtővel és zuhanykabinnal vannak felszerelve (Forrás: Metropol)

Teljes szabadság az épületen belül

A közösségi terek szintén a humanizmus jegyében lettek kialakítva. A börtönkomplexum mértani középpontjában például egy harangtorony áll, körülötte hatalmas kertekkel, sétálóövezettel és kültéri konditermekkel. Ezzel a térrendezéssel azt szerették volna elérni, hogy a rabok ne börtönben érezzék magukat, hanem egy kistelepülésen, amit éppenséggel most nem hagyhatnak el – írja a Metropol.

A kiszolgáló épületekben helyet kaptak relaxációs zónák, szociális műhelyek, sportpályák, játszó- és terápiás szobák és egy könyvtár. Sőt kialakítottak egy folyamatosan változó tárlatokkal jelentkező múzeumot is, amelyet bármikor meglátogathatnak a rabok.

A fogvatartottak ráadásul bizonyos jogosultságok megszerzése után szabadon mozoghatnak a börtönben, ami lehetővé teszi számukra, hogy továbbra is gyakorolhassák napi rutinjukat, pozitívan befolyásolva ezzel a kedélyállapotukat.

Itt az iskolába vagy dolgozni járó fogvatartottak felkapják a kabátjukat, és kimennek az ajtón. Nemcsak a cellájukból, hanem a lakótömbjükből is

 – olvasható a börtönt tervező mérnökiroda honlapján, ahol külön kiemelik, hogy a rabok jólétét minden más szempont elé sorolták a tervezés során. 

Több sportcsarnokot is igénybe vehetnek a mozogni vágyó rabok (Forrás: Metropol)

Kaili nem elégedett a luxusbörtönnel

Hiába a humánus kialakítás és a minden jóval felszelt luxuscellák, Eva Kaili a sztárügyvédein keresztül a napokban azt nyilatkozta a görög sajtónak, hogy a fogva tartási körülményei „kínzással” érnek fel. A szocialista politikus kegyetlennek nevezte, hogy a bebörtönzésének kezdetet óta először január 6-án láthatta a kétéves kislányát – tette hozzá a lap.

Az eredeti cikk a Luxusbörtönben tartják fogva a brüsszeli korrupciós botrány fő gyanúsítottját címen olvasható a Metropol.hu odalán.

Borítókép: 2022. december 7-én az Európai Unió irodalmi díjának brüsszeli átadási ünnepségén készített kép Eva Kaili görög szocialista képviselőről, az Európai Parlament alelnökéről, akit korrupció gyanújával vizsgálati fogságba helyeztek Belgiumban 2022. december 11-én (Fotó: MTI/AP/Európai Parlament)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.