Giorgia Melonira is kivetette hálóját az Európai Néppárt

Az olasz kormányfővel kötni tervezett szövetség megbillentheti az egyensúlyt Brüsszelben.

2023. 01. 26. 6:24
BELGIUM-EU-SUMMIT-DIPLOMACY Fotó: LUDOVIC MARIN

Az olasz kormányfővel kötni tervezett szövetség megbillentheti az egyensúlyt Brüsszelben.

Miközben az európai szocialistákat lefoglalja a decemberben kirobbant korrupciós botrány miatti magyarázkodás, a legnagyobb, magát jobbközépként meghatározó pártcsalád, az Európai Néppárt (EPP) minden erejével arra törekszik, hogy egyesítse erőit a néppárttól jobbra álló Giorgia Meloni olasz miniszterelnökkel, aki az Európai Konzervatívok és Reformerek (ECR) nevű európai parlamenti (EP-) képviselőcsoport elnöke is egyben.

A brüsszeli Politico szerint a néppárt kötelékébe tartozó vezető uniós tisztviselők – mint például az EPP elnöke és frakcióvezetője, Manfred Weber, Ursula von der Leyen bizottsági elnök vagy épp Roberta Metsola, az Európai Parlament elnöke – ugyanis abban bíznak, hogy a 46 éves olasz politikust maguk mellett tudva a következő években is megőrizhetik hatalmukat Brüsszelben.

Bár Meloni migrációval kapcsolatos kemény álláspontja és az Orbán Viktor miniszterelnökhöz hasonló – a néppárt által szélsőségesnek tartott – konzervatív európai vezetőkkel való szoros kapcsolata a kezdetben negatív megítélés alá esett a strasbourgi székhelyű testület legnagyobb frakciójában, a brüsszeli lap szerint a jövőre esedékes európai parlamenti választások, illetve a pozíciók újraelosztásának közeledése miatt a néppárt politikusai gyorsan túlteszik magukat efféle aggályaikon.

Giorgia Meloni nemzetközi támogatottsága
 

Néppárti politikusok és a Melonihoz közel állók szerint ugyanis a cél az lenne, hogy az olasz kormányfővel egy olyan jobboldali szövetséget hozzanak létre, amely elegendő befolyással bírna a jövőre újjáalakuló Európai Parlamentben és az állam-, illetve kormányfőket tömörítő Európai Tanácsban ahhoz, hogy hatékonyan bele tudjon szólni a legfontosabb uniós tisztségek szétosztásába. A Politico szerint a néppárt Melonival részben azt a veszteséget is kompenzálni szeretné az uniós csúcsintézményekben, amelyet Angela Merkel korábbi német kancellár politikából való távozása, és ezáltal az EPP befolyásvesztése elszenvedett.

A néppárt a legbefolyásosabb tagjának számító Merkel elvesztése után továbbra is irányítja a bizottságot, a parlamentet, de az elmúlt években nagy veszteségeket is szenvedett, például a németországi s a franciaországi választásokon.

Eközben a Meloni vezette ECR növekedni tudott, miközben hazai pártja, a kormányzó Olasz Testvérek (FdI) továbbra is a legnépszerűbb párt Olaszországban, sőt: tavaly októberi hivatalba lépése óta növelni is tudta népszerűségét.

A feltörekvő Meloni „felkarolásában” tehát lehetőséget lát a néppárt, hogy visszaszerezze megfogyatkozott hatalmának egy részét, az idén ősszel esedékes lengyel választásokig tehát aligha várható nagy összeborulás, ennek ugyanis az a tétje, hogy az ECR frakciójában helyet foglaló, Jaroslaw Kaczynski vezette kormányzó Jog és Igazságosság (PiS) vagy a néppárthoz tartozó Donald Tusk-féle Polgári Platform (PO) kerül-e hatalomra Varsóban.

Borítókép: Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke és Giorgia Meloni olasz miniszterelnök a decemberi EU-csúcson (Forrás: Ludovic Marin/AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.