Három évtized után elkapták a világ egyik leghírhedtebb maffiavezérét

Őrizetbe vették a Cosa Nostra szicíliai maffiaszervezet vezetőjeként ismert és 1993 óta körözött Matteo Messina Denarót.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2023. 01. 16. 11:51
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A hatvanéves Matteo Messina Denaro éppen egy palermoi presszóban fogyasztotta reggelijét. Nem tanúsított ellenállást. A közeli Maddalena nevű magánklinikára tartott, ahol hamis személyazonossággal onkológiai kezelésen vett volna részt. A hatóságok egy rövid videófelvételt tettek közzé, amelyen látszik, hogyan szállítják el egy fehér furgonnal a férfit.

 

Az akcióban részt vevő csendőrök megölelték egymást, a helyszínen álló emberek pedig megtapsolták a csendőröket.

 

Az 1962-ben született Matteo Messina Denaro harminc éve vezette az ország körözési listáit. 1994 óta a nemzetközi körözési listákon is szerepelt. Ennél hosszabb idő csak egy korábbi maffiafőnök, a 2016-ban elhunyt Bernardo Provenzano elfogásához kellett, akit 38 év bujkálás után 2006-ban egy Palermo közeli tanyán tartóztattak le. Provenzano 2016-ban hunyt el egy milánói börtön kórházában, 83 évesen.

A szicíliai Castelvetrano egykori maffiavezérének fiaként 1993-ban vette át a Cosa Nostra vezetését, és azóta keresték a hatóságok. A keresztapa szerepét attól a Tito Riinától vette át, akit 23 év körözés után éppen harminc éve, 1993. január 15-én tartóztattak le, szintén Palermo utcáin, amikor kilépett egyik tartózkodási helyéről. Évtizedek óta fantomkép alapján igyekeztek őt azonosítani, mivel az utolsó róla készült fénykép még fiatalon ábrázolta.

A szicíliai „maffiafőnökök főnökének” nevezett Matteo Messina Denarót a távollétében tartott perekben többszörös életfogytiglani börtönbüntetésre ítélték többek között az 1992-es szicíliai ügyészgyilkosságokért és az 1993-as bombamerényletekért – amelyeket a maffia Milánóban, Firenzében és Rómában hajtott végre.

 

A híresen kegyetlen maffiavezér egyik legbrutálisabb bűntette a 15 éves Giuseppe Di Matteo meggyilkolása volt, akit Denaro parancsára savban oldottak fel, mivel apja a maffia ellen vallott.

 

A „Diabolik” és „U’ Seccu” (A keszeg), valamint a Láthatatlan névvel is ismert Matteo Messina Denaro több évtizedes bujkálása során is szorosan kézben tartotta a szicíliai maffia tevékenységét, amely az uzsorától a gyilkosságokon át és az állami közbeszerzési pályázatokon való részvételeken át a sziget szélenergia-parkjainak kiépítéséig mindent átszőtt.

A hírhedt bűnöző körül különböző legendák keringenek, amelyek elsősorban sejtelmes kilétéből erednek. Állítólag imádta a fényűzést, és sosem nősült meg.

A hatóságok kitartó munkával a „Boss” elszigetelésén dolgoztak: letartóztatása annak bizonyítéka, hogy megtört az őt övező védelmi háló. Abban a San Lorenzo városnegyedben fogták el, amelyet az egyik hozzá leghűségesebb klán vezetett eddig.

Matteo Messina Denaro elfogása újabb csapást jelent az utóbbi évtizedekben egyébként is erősen meggyengült szicíliai bűnszervezet számára. A Cosa Nostra helyét ma már a calabriai ’ndrangheta vette át az olasz bűnszervezetek rangsorában. Giorgia Meloni kormányfő az állam nagy győzelmének nevezte Matteo Messina Denaro elfogását. Az államfő Sergio Mattarella a belügyminiszter Matteo Piantedosinak gratulált.

Borítókép: Matteo Messina Denaro (Forrás: Twitter)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.