Könnygázzal oszlattak Peruban + videó

Tüntetők ezrei vonultak utcára pénteken Peru fővárosában, ahol a második egymást követő napon rendőrök könnygázzal oszlatták őket. A demonstrálók egyértelművé tették: folytatni fogják a megmozdulásokat, hogy követeljék Dina Boluarte elnök lemondását.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2023. 01. 21. 11:40
CASTILLO, Pedro; BOLUARTE, Dina
Lima, 2023. január 20. A Pedro Castillo elmozdított perui elnököt támogató tüntetõk és rendõrök összecsapása Limában 2023. január 19-én, amikor folytatódnak a tiltakozások Dina Boluarte perui elnök és kormánya ellen a dél-amerikai országban. A volt elnököt december 7-én váltotta le a törvényhozás, a kongresszus, és az azóta tartó tüntetésekben legkevesebb 48 ember életét vesztette. MTI/EPA/EFE Fotó: -
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Limában tüntetők közül sokan távoli andoki régiókból érkeztek, ahol többtucatnyian haltak meg az ország nagy részét elborító zavargások közepette, amióta Pedro Castillót, Peru első vidéki, andoki származású vezetőjét megbuktatták és bebörtönözték, miután a múlt hónapban megpróbálta feloszlatni a kongresszust.

A közelmúltig a tüntetések főként Peru déli régiójában zajlottak, a zavargásokban összesen 55 ember halt meg és 700 megsebesült, főként a biztonsági erőkkel való összecsapásokban.

A tüntetők most Limát, ahol Peru 34 milliós lakosságának mintegy egyharmada él, szeretnék a tüntetések középpontjába állítani, amelyek akkor kezdődtek, amikor Dina Boluarte elnököt, aki akkor még alelnök volt, december 7-én beiktatták hivatalába Castillo helyére. A tüntetések az elmúlt több mint két évtized legsúlyosabb politikai erőszakját váltották ki az országban.

A rendőrök könnygázgránáttal próbálták feloszlatni a tömeget. Pénteken késő este Vicente Romero belügyminiszter dicsérte a rendőrség fellépését a tüntetések során, mondván, hogy az „nagyon szakszerű volt”.

 

A tüntetőket különösen az háborította fel, hogy Boluarte elnök csütörtök este tartott beszédében a tüntetőket erőszak szításával vádolta, és azt ígérte, hogy felelősségre vonja a tiltakozókat. Szólt arról is: támogatja azt a tervet, hogy az új választásokat 2024-ben, a tervezettnél két évvel korábban tartsák meg. A tüntetők ugyanakkor nem akarnak addig várni, különösen az elmúlt hetek halálos áldozatainak számát figyelembe véve.

Az ország más részein is voltak tüntetések és összecsapások a rendfenntartó erőkkel. A demonstrálók üvegeket és köveket dobtak a rendőrök felé, mások abroncsokat égettek barikád gyanánt az utca közepén. A tüntetők Peru egyik ikonikus épületét is felgyújtották a minap, Boluarte elnök „vandáloknak” nevezte az elkövetőket. A lángokat nem sikerült megfékezni, így az épület szinte porig égett.

CASTILLO, Pedro; BOLUARTE, Dina
Tűzvész tombol az UNESCO kulturális világörökségi jegyzékén szereplő limai San Martin téren fekvő épületek egyikében a Pedro Castillo elmozdított perui elnököt támogató tüntetők és rendőrök összecsapása közben 2023. január 19-én, amikor folytatódnak a tiltakozások Dina Boluarte perui elnök és kormánya ellen a dél-amerikai országban. (Forrás: MTI/EPA/EFE)

Arequipában, Peru második legnagyobb városában a rendőrség összecsapott a tüntetőkkel, akik megpróbálták megrohamozni a repülőteret. Puno régióban mintegy 1500 tiltakozó rohamozta meg a helyi rendőrség épületét. Peru déli részén a Glencore multinacionális vállalat úgy döntött, hogy ideiglenesen bezárja Antapaccay rézbányáját, miután tüntetők megtámadták a helyszínt.

Eddig mintegy hatvan ember került kórházba, egyesek törött karokkal és lábakkal, mások a könnygáz miatt.

A Castillóhoz hű, főként az ország szegényebb, falusias vidékén élő peruiak azonnali választásokat, Castillo egykori alelnöke, Dina Boluarte lemondását, a volt elnök szabadon bocsátását, valamint az összecsapásokban életüket vesztők ügyének kivizsgálását követelik.

 

Borítókép: A Pedro Castillo elmozdított perui elnököt támogató tüntetők és rendőrök összecsapása Limában 2023. január 19-én, amikor folytatódnak a tiltakozások Dina Boluarte perui elnök és kormánya ellen a dél-amerikai országban. A volt elnököt december 7-én váltotta le a törvényhozás. (Forrás: MTI/EPA/EFE)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.