Látogatható XVI. Benedek sírja a Szent Péter-bazilikában

A kriptába bárki lemehet, nincs szükség se jegyre, se külön foglalásra.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2023. 01. 08. 10:31
XVI. BENEDEK
Vatikánváros, 2023. január 5. Tömjénezést végeznek XVI. Benedek nyugalmazott pápa koporsója körül a vatikáni Szent Péter téren tartott temetési szertartáson 2023. január 5-én. A 95 esztendõs korában 2022. december 31-én elhunyt emeritus pápát, aki 2005 és 2013 között volt a római katolikus egyház feje, a Szent Péter-bazilika kriptájában helyezik örök nyugalomra. MTI/AP/Ben Curtis Fotó: Ben Curtis
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Megnyitották a látogatók előtt vasárnap reggel a Szent Péter-bazilikában a pápáknak szentelt kriptát, ahova csütörtökön eltemették a december 31-én elhunyt XVI. Benedek nyugalmazott pápát. XVI. Benedek sírját egyszerű fehér márványlap fedi. A carrarai márványból készült sírlapon a latin Benedictus PP XVI felirat olvasható. A monogram a Pontifex pontificium kifejezés rövidítése, amelyet a pápák saját címként használnak. XVI. Benedek, aki 2005 és 2013 között volt a római katolikus egyház feje, visszavonulása után sem mondott le róla.

A sírkő alsó részén a görög Krisztus szónak a keresztény ikonológiában használt szimbóluma látható, vagyis egy P és egy X betű egymásba illesztve. A sírkő feletti falat egy reneszánsz dombormű díszíti, melyen Szűz Mária karjában tartja a gyermek Jézust, két oldalán angyalokkal.

A január 5-én eltemetett XVI. Benedek sírja a bazilika altemplomában, az úgynevezett grottában található, ahova többek között a főoltár oldalától lehet lejutni. A kripta a pápák hagyományos temetkezési helye: korábbi vatikáni bejelentés szerint XVI. Benedek választotta ki magának a sír helyét, és ott nyugszik, ahol korábban XXIII. János és II. János Pál pápa, akiknek porait szentté avatásuk után a bazilika kápolnáiba helyezték át. Az altemplom azon pontjáról van szó, amely a legközelebb esik a Szent Péter apostolnak tulajdonított sírhoz, amely pont a főoltár alatt található.

Kilenc órakor nyitották meg a kriptát, ahova bárki lemehet, miután bejutott a bazilikába. Nem kell külön foglalás vagy jegy XVI. Benedek sírjához. Nincsen külön sor sem, a látogatóknak ugyanazt az útvonalat kell követniük, mint a bazilikába való bejutáshoz.

A sírnál a hívők megállhatnak egy rövid imára, és virágot is elhelyezhetnek. Az MTI tudósítója helyszíni jelentése szerint a hívők már kilenc óra előtt sorban álltak a bazilikába való bejutáshoz, hogy elsőként róhassák le kegyeletüket a sírnál. Voltak közöttük olyanok, akik nem tudtak részt venni a ravatalozáson vagy a temetésen, mások a temetésen is ott voltak, de a sírnál is imádkozni akartak. XVI. Benedek ravatalához több mint 195 ezren járultak három nap alatt, temetésén ötvenezren vettek részt.

Borítókép: Tömjénezést végeznek XVI. Benedek nyugalmazott pápa koporsója körül a vatikáni Szent Péter téren tartott temetési szertartáson 2023. január 5-én (Fotó: MTI/AP/Ben Curtis)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.